Министерството на иновациите и растежа подкрепя 11 индустриални зони и парка в 10 града с общо 207 млн. лв.

Индустриалните паркове са ключов елемент за икономическия растеж и реиндустриализацията на България. Чрез тях се дава възможност за привличане на чуждестранни инвеститори, в тях идват високотехнологични производства и се осигурява работа за младите хора. Именно поради тази причина процедурата беше приоритетна за Министерството на иновациите и растежа. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов днес на среща с кмета на Община Бургас Димитър Николов на територията на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“. На нея присъства и областният управител проф. Мария Нейкова.

Министърът на иновациите беше в града по повод класирания проект по процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството. Тя приключи с 11 одобрени проекта за изпълнение в 10 общини за общо 207 млн. лв. Сред тях са 7 съществуващи индустриални зони/парка и 4 нови и в процес на изграждане. Общините са Русе, Шумен, Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище, Сливен.

Одобрените средства за изпълнение на индустриалния парк в Бургас са в размер на 25.7 млн. лв. С тях ще се реализират инвестиции за изграждане и реконструиране на довеждаща инфраструктура и за изграждане на вътрешна техническа инфраструктура. Предвидено е разкриване на много нови работни места.

Министър Карадимов заяви, че Министерството на иновациите и растежа прави всичко възможно да стимулира инвестициите у нас през Българската агенция за инвестиции.

„През Българската банка за развитие, която освободи лимита си чрез новата си стратегия, тя няма ограничение в подкрепата на публични инвестиции, финансирани с европейски или национални средства, каквито са индустриалните паркове по ПВУ“, каза още министърът.

По думите му Министерството на иновациите и растежа ще се опита да осигури и национален ресурс. „Реиндустриализирана България е предпоставка за идването на най-технологичните и силни компании. Ако намерим финансиране, освен икономически растеж, ще постигнем и преодоляване на регионалните дисбаланси, стандартът на живот ще се изравни“, добави Карадимов.

По време на срещата стана ясно още, че в момента за кандидатстване е отворена процедура за подкрепа на семейните предприятия, творческите индустрии и занаятите. Общият бюджет на мярката е 117.5 млн. лв. и е насочена към микро- и малки предприятия, които да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, инструменти, специализиран софтуер и др. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проект е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв. Крайният срок за кандидатстване е 16 септември.

По-рано през деня министър Карадимов се срещна и с кмета на Община Сливен по повод класирания проект „Индустриален парк Сливен“ ЕООД. Безвъзмездната помощ за него е в размер близо 14 млн. лв. Дейностите по него включват изграждането на довеждаща техническа инфраструктура до целия индустриален парк, както и изграждане на вътрешна техническа инфраструктура.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1009hPa 72% 1% 2m/s 260deg

19°C Усещане 19°C
1011hPa 88% 0% 2m/s 110deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 160deg