Младеж запечата във фотоколекция най-красивите врати на Варна (СНИМКИ)

Уникална фотоколекция от най-красивите врати на Варна е събрал Калоян Живков, научи СайтЪТ от споделена публикация на младия човек в групата “Забелязано във Варна“.

Ето какво споделя той в коментар към прекрасните снимки:

“Последните 4 дена ги посветих на един личен проект по вдъхновение от Мирослав Каремов, който направи подобен за гр. София, да се разходя по улиците в центъра на Варна и да събера една скромна фотоколекция от варненски врати.

В селекцията си съм подбрал снимки на различни типове врати, от различни периоди, като има и съвсем нови. Условието е те да са направени с естетика и стил.

След Освобождението и до края на първата половина на ХХ век вратата очевидно е била важна част от естетическия облик на сградата, като на нея са се преплитали елементи от стила, характерен за времето. Днес на вратата рядко се обръща особено внимание, тя вече има единствено практическа функция.

За съжаление виждам, че нерядко /за щастие не преобладаващо/ се драска по вратите, лепят се всякакви бележки, висят кабели и всякакви други подобни елементи, които нарушават красотата на вратите. Даже на много от снимките съм се опитал да ги залича, за да може да изпъкне истинската красота на вратата.

Надявам се моят пост да ви вдъхнови да гледате на вратите с други очи и да започнете да ги виждате като важна част от облика на сградата. Това ако се разпространи може пък да накара хората повече да пазят тази важна част от културното ни наследство.

На почти всички снимки съм посочил адрес къде се намира дадена врата. Възможно е да има леко разминаване между номера или улици, които се срещат, но идеята е ориентировъчно да имате представа къде се намира, ако решите и вие да видите някоя врата на живо”, споделя Колян.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

7°C Усеща се 7°C
1014hPa 87% 96% 1m/s 0deg

2°C Усещане 0°C
1014hPa 80% 78% 2m/s 90deg

1°C Усещане -1°C
1015hPa 93% 0% 2m/s 250deg