Момчил Баев: Професионалният стрес е един от най-големите проблеми на съвременното общество!

Момчил Баев: Професионалният стрес е един от най-големите проблеми на съвременното общество!

„Burnout“ е доказателството, че работата може да ни доставя удоволствие, но и да причини стрес и болести.”

Професионалният стрес е един от най-големите проблеми на съвременното общество. Световната здравна организация (СЗО) го определя като „болестта на 21 век“. Това коментира Момчил Баев, дм, председател и основател на Фондация Астра Форум, предава СайтЪТ.

Фондация Астра Форум и Наука в кризата организират групи за подкрепа с водещи психотерапевти с цел предотвратяване на Burnout – професионалното прегаряне и развиване на умения за справяне със стреса в ежедневието.

След пандемията от COVID-19 синдромът на професионално прегаряне се увеличи значително. Медицинските лица бяха принудени да се справят със сериозната липса на персонал, натоварването и стреса, който пандемията предизвика.

На 27 януари стартира първата група от 10 медицински лица, а втората ще започне през февруари. Груповите сесии ще се провеждат два пъти месечно през седмица.

Психотерапевтичната работа в малка група е метод, който е добре познат в психотерапията. Групите се водят от лицензирани специалисти на Българска асоциация по психотерапия. Чрез своето участие всеки от медиците ще получи пространство за споделяне и отработване на житейски и работни проблеми, които афектират качеството на живот и личното представяне на работното място. Добре известно е, че когато хората се чувстват емоционално добре, се справят по-добре и на работа.

Научният компонент на дейността включва оценка на качеството на живот преди начало на терапевтичната работа и след определен период отново, за да се търсят промените.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

6°C Усеща се 3°C
1013hPa 100% 75% 3m/s 100deg
5°C Усещане 5°C
1013hPa 87% 15% 0m/s 0deg
6°C Усещане 5°C
1013hPa 87% 0% 2m/s 350deg