На вълнуваща церемония връчиха награда “Варна” на изявени личности и колективи в областта на културата (ВИДЕО)

31 личности и колективи с постижения в сферата на културата, науката и образованието получиха награда „Варна“ в навечерието на 24-ти май. Номинациите бяха утвърдени с пълно единодушие от Общинския съвет и връчени днес на вълнуваща церемония в зала “Пленарна” на Община Варна, предаде репортер на СайтЪТ.

Тазгодишният носител на голямата награда „Варна“ е скулпторът Живко Дончев. Той е отличен за цялостно творчество и високи постижения в областта на пластичното и изящното изкуство, както и за подчертания му принос в естетизацията на Варна.

Ето кои са носителите на награда „Варна“ в областта на културата по категории:

ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА” – Живко Дончев

І. ЛИТЕРАТУРА – Няма номинации.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Мария Зафиркова – за нейна мащабна ретроспективна изложба, представяща живопис, графика, рисунки, инсталации

Екипът на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна – за успешно осъществения художествен форум „Изкуството като противодействие“

ІІІ. ТЕАТЪР

Балена Ланджева – за силното актьорско присъствие и завладяващото изпълнение на ролята на Алиса в мюзикъла „Алиса в огледалния свят“ – 2022 г.

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна – за ярката интерпретация на комедията „Клетка за пеперуди“

ІV. МУЗИКА – Няма номинации.

V. ОПЕРА

Екипът на Държавна опера-Варна – за високите художествени постижения на балетната трупа в новите хореографски редакции на „Копелия“, „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и „Жизел“ с успех на три континента

VІ. ТАНЦ – Няма номинации.

VІІ. КИНО

Екипът на Регионален телевизионен център – Варна (документално кино) – за документалния филм „По стъпките на основателите. Заветът на братя Шкорпил“, посветен на 120 г. от създаването на Варненското археологическо дружество и опазването на културно-историческата памет на Варна

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

Екипът на архитектурно студио „STARH“ – за приноса му в популяризирането на съвременната архитектура на Варна на национално и международно ниво с реализираните през 2022 година сгради: Umani Hotel, Eos, Aquahouse Hotel&SPA.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Даниела Стойнова – за обществено значимата и ползотворна за варненци и институциите на Варна журналистическа работа чрез авторското радиопредаване “В ефир сте” по БНР-Радио Варна и кореспондентска дейност по програма „Хоризонт“ на БНР.

Румен Сарандев – за професионалната му работа на терен, отразяваща актуални обществени събития, вкл. бежанската вълна през 2022г в Украйна, и за участието му в колективната изложба на варненските фоторепортери с нерепортажни фотоси Alter Ego („Другото Аз”)

Поздрав към всички присъстващи бе изпълнението на прекрасната млада изпълнителка Викториа Георгиева от Варна.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

22°C Усеща се 22°C
1011hPa 68% 100% 3m/s 110deg

24°C Усещане 23°C
1012hPa 41% 4% 2m/s 290deg

25°C Усещане 25°C
1010hPa 36% 0% 4m/s 80deg