Надежда Йорданова: Скандален е отказът на прокуратурата да даде сведения за  досъдебното производство по сигнала на заплашваната съдия Цариградска

Надежда Йорданова: Скандален е отказът на прокуратурата да даде сведения за  досъдебното производство по сигнала на заплашваната съдия Цариградска


Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов трябва да отговори защо българската прокуратура не действа бързо по дела, свързани със заплахи срещу магистрати. Това заяви народният представител Надежда Йорданова от “Продължаваме Промяната – Демократична България” в ефира на bTV и определи забавянето по случая като абсолютно неприемливо.

“Изключително скандално е, че прокуратурата е отказвала да даде сведения за движението на досъдебното производство, включително по сигнала на съдия Цариградска, която е била заплашвана в съдебна зала”, заяви Йорданова. Тя уточни, че в качеството си на бивш правосъден министър е провела разговор със съдия Цариградска и многократно е настоявала за бързо и ефективно правосъдие. Редицата подадени сигнали към инспектората на ВСС обаче останали без резултат.

Йорданова коментира и създадената днес временна комисия за дейността на групата около убития Мартин Божанов – Нотариуса. Тя подчерта, че в комисията трябва да разгледа публичната информация за твърденията за нерегламентирани зависимости сред съдии и прокурори, свързани с нарушаване на стандартите за професионална етика и независимост на магистратите.

“Призовавам прокуратурата да си свърши работата, защото съмнението за неколцина петни всички и уронва доверието в правосъдието. Временната комисия трябва да провери действията и бездействията на компетентните държавни органи и да събере наличната информация.” 

“За съжаление за конкретните процесуално-следствени действия по конкретното досъдебно производство комисията има ограничени права. До голяма степен ще зависим от преценката на прокуратурата колко и каква информация ще предостави. Ще настояваме прокуратурата да бъде максимално изчерпателна в предоставената информация – самото темпо на делото ще е много показателно”, подчерта Йорданова. Според нея ще е особено важно дали делото ще бъде водено от командировани прокурори или наблюдаващият прокурор ще бъде определен по друг начин.

Представителят на “Да, България” обобщи, че случаят със заплашваната от Нотариуса съдия Цариградска, както и случаят с “Осемте джуджета, нагледно показват защо съдебната реформа засяга живота на всички български граждани. Тя предупреди, че щом престъпна група за влияние може да отправя открити заплахи в съдебна зала, това застрашава самия фундамент на правосъдието и засяга цялото общество, защото абсолютно всеки може да попадне в такава ситуация. Йорданова очерта и факторите, направили възможна паралелната съдебна система в България.

“Първо – неработещата прокуратура, която е чадър за едни и бухалка за други. Второ – лошите законодателни решения. Неслучайно искането ни за закриването на специализираната прокуратура и специализирания съд срещна такава чутовна съпротива. Трето – липсата на ефективни процедури, които да гарантират отчетност и прозрачност в работата на прокуратурата”, изброи депутатът.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 4m/s 120deg

13°C Усещане 12°C
1017hPa 74% 100% 2m/s 280deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 63% 100% 4m/s 300deg