ПП-ДБ: Разиграва се театър – служебният кабинет е имал предварителна информация, че редовно правителство няма да бъде избрано

Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство


Министерският съвет със служебния премиер Димитър Главчев начело е сменил областни управители на ГЕРБ с такива от ДПС часове преди провала на кабинета “Росен Желязков”. Това заявиха представители на “Продължаваме Промяната – Демократична България” на брифинг в кулоарите на Народното събрание и определиха случилото се за изключително скандално. 

“Очевидно пред нас се разиграва театър, защото щом Министерският съвет сменя областни управители в деня, в който трябва да се избере редовен кабинет, значи те са имали предварителна информация, че правителство няма да бъде избрано”, заяви Стела Николова от квотата на “Да, България”. Тя попита реторично защо навсякъде в смесените райони областните управители са сменени с хора на ДПС. Николова алармира и за безпрецедентен казус с новия областен управител на Разград Севджан Съдкъев. 

“Не може човек, който е в Надзорния съвет на държавна агенция и не е освободен от Народното събрание, да бъде назначаван за областен управител. В момента г-н Съдкъев 4 часа като областен управител и 4 часа в агенцията ли работи?”, попита Николова. 

Бившият министър на икономиката Богдан Богданов подчерта, че статуквото отново действа много координирано на всички нива и в пленарна зала се наблюдава политически разпад. 

“Основният проблем е, че всички промени в момента, включително на областни управители, са с хора, които са много приближени до Делян Пеевски. Това е ясна индикация, че разговорите за сформиране на правителство най-вероятно са параван, през който искат да гледаме цирк в парламента, докато се готвят за следващите избори”, анализира Богданов. Според него крайната цел е окончателно завладяване на държавата и институциите.

“Виждаме го и в ключови министерства, където хора, назначени с конкурси, биват освобождавани, за да се назначат хора без конкурс и ценз. Последният такъв пример е в областната администрация на Пловдив, където за главен секретар е назначен силно компрометиран човек с повдигнато от прокуратурата обвинение за злоупотреба с над 2.5 млн. лв.”, посочи Богданов.

“Изключително притеснителна е тенденцията в сектор “Сигурност”, който е силно чувствителен и пряко ангажиран с опазване на националната сигурност, да бъдат извършвани немотивирани кадрови промени, които по същество не са работа на служебното правителство, и то след изчерпването на основната му функция, а именно организиране и провеждане на избори”, заключи Катя Панева. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

27°C Усеща се 28°C
1009hPa 61% 0% 3m/s 260deg

22°C Усещане 22°C
1011hPa 78% 0% 3m/s 280deg

27°C Усещане 28°C
1010hPa 61% 20% 2m/s 300deg