Надежда Йорданова: Свалянето на Иван Гешев не трябва да спре необходимите реформи

Надежда Йорданова: Транспортният министър няма нито една функционална компетентност за изборите

Предсрочното освобождаване на вече бившия главен прокурор Иван Гешев не е повод за радост, защото три години и половина постът беше заеман от лице без необходимите професионални и нравствени качества. Това заяви в ефира на Българската национална телевизия бившият правосъден министър Надежда Йорданова. Според нея Гешев е действал като дразнител и мотиватор за обществото и политическите партии да осъзнаят колко необходими са реформите в съдебната система и прокуратурата, за да заработят в полза на обществото.

“Свалянето на Иван Гешев не трябва да спре необходимите реформи”, подчерта народният представител от “Продължаваме промяната – Демократична България”. Йорданова добави, че следващата крачка за избор на временно изпълняващ длъжността главен прокурор ще е решаваща дали ще се възвърне поне малко авторитетът на прокуратурата, или дискредитирането ѝ ще продължи.

Представителят на “Да, България” смята, че ВСС трябва да изчака измененията в Конституцията в парламента, преди да се избере постоянен наследник на Иван Гешев. Процесът би отнел между два и пет месеца в зависимост от това дали 160, или 180 депутати ще съставят конституционното мнозинство в пленарна зала – според това дали по бързата или по по-бавната процедура ще се променя основният закон.

“След фиаското, което претърпя ВСС през последните години, вярвам, че този път ще проявят разум и ще изчакат. Няма смисъл да започваш процедура за избор на постоянно изпълняващ длъжността главен прокурор, след като е ясно, че законодателят готви промени, които сериозно реформират института “главен прокурор”, а освен това скъсяват и мандата му. Така или иначе, ако сега бъде избран нов главен прокурор, ще трябва да му бъде прекратен мандатът и отново да започне нова процедура. Това е хабене на обществено доверие и ресурс”, подчерта Йорданова.

Бившият правосъден министър заяви още, че нито един от заместниците на Иван Гешев не генерира доверие за работа в полза на обществото. Според нея изборът на наследник не трябва да е политическо решение, а настоящият състав на ВСС следва да избере временно изпълняващ длъжността главен прокурор, който отговаря на конституционния стандарт, притежава серизони качества и служи на необходимата висота.

На въпрос на водещия Йорданова уточни, че трайната позиция на “Демократична България” предпоставя функциите на главния прокурор да бъдат силно ограничени, а структурата на прокуратурата значително променена. Според нея премахването на института главен прокурор създава риск от свикване на Велико народно събрание и невъзможност наказателната политика да се провежда по единен начин на територията на цяла България. “Когато няма едно звено, което да държи и организира процеса, се създава опасност в 28 области да има различно водене на досъдебното производство”, заключи Йорданова.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1001hPa 52% 100% 3m/s 250deg

14°C Усещане 14°C
1003hPa 76% 20% 2m/s 0deg

17°C Усещане 16°C
1000hPa 63% 100% 3m/s 90deg