Напредва ремонтът на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“. През юли ще се възстанови движението в тръбите за Варна

Напредва ремонтът на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“. През юли ще се възстанови движението в тръбите за Варна

    Движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ в посока Варна ще бъде пуснато през юли. Инспекция на ремонтните работи в тунел „Топли дол“ направи инж. Стоян Николов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Изпълнението на дейностите в съоръжението продължават. От строителите е изискано да работят с пълен капаците, за да може през следващия месец, когато трафикът става още по-интензивен движението и през двете съоръжения да се осъществява без ограничения.

В момента в тунел „Топли дол“ се работи по укрепване на евакуационните галерии. Дейности се извършват и по електрическите инсталации и системите за сигурност, като в съоръжението ще бъдат поставени близо 20 км кабели. Предстои да бъдат изпълнени асфалтови работи, а след това да се положи и пътната маркировка.

В „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ се изграждат тротоарите, както и осветлението, заедно със захранващата с електричество прилежаща инфраструктура. Предстои полагане на последния асфалтов пласт и на пътната маркировка.

През есента ремонтът на двата тунела ще продължи в тръбите за София. Прогнозният срок за окончателното завършване на основния ремонт на двата тунела на АМ „Хемус“ е лятото на 2025 г.

Основният ремонт на двата тунела в тръбите в посока Варна започна през ноември миналата година. Тунел „Топли дол“ е в експлоатация от 1985 г., а „Правешки ханове“ от края на 90-те години на миналия век и досега не са основно ремонтирани.

Тунел „Топли дол“ е при 39-ти км на автомагистралата. Дължината на тръбата за Варна е 883 м, а в посока София е 878 м. Рехабилитацията на съоръжението предвижда изграждане на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова облицовка и тротоарни блокове. Ще се извърши реконструкция на пътното платно и на порталните участъци на тунела, както и разширение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишаване на безопасността на съоръжението се изграждат две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите на съоръжението. Ще се обновят асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация. Ремонтът е възложен след проведена обществена поръчка по ЗОП. Изпълнител на основния ремонт на тунел „Топли дол“ е „ОРС – ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД. Договорът е на стойност 42 617 853,59 лв. с ДДС.

Тунел „Правешки ханове“ е при 54-ти км на АМ „Хемус“ и е на около 1,8 км от пътния възел за Правец. Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. Двете тунелни тръби ще са с нова облицовка, съвременна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е подобряване на отводняването. Ще бъдат основно ремонтирани вече изградените 7 напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще позволи те да бъдат използвани за аварийни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и др. Ремонтът е възложен след проведена обществена поръчка по ЗОП. Изпълнител на основния ремонт на тунел „Правешки ханове“ е ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД. Договорът е на стойност 47 756 186,84 лв. с ДДС.

От стартирането на строително-монтажните работи до момента през тръбите за София преминава двупосочно целият трафик. За осигуряване на проходимост, ограничаване на предпоставките за затруднения в пътуването и задръствания в пиковите часове, когато много хора тръгват на път, движението на моторните превозни средства над 12 т се отбива по път I-1 София – Ботевград. Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите за причиненото неудобство, но строителните дейности са необходими, за да се осигури безопасността на движение през съоръженията и те да отговарят на всички европейски изисквания.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

26°C Усеща се 26°C
1008hPa 72% 32% 0m/s 0deg

23°C Усещане 23°C
1009hPa 65% 100% 4m/s 40deg

28°C Усещане 28°C
1008hPa 44% 100% 3m/s 170deg