Напрежение в САЩ: Тексас завзема част от границата между САЩ и Мексико и блокира федералните гранични патрули (СНИМКИ/ВИДЕО)

Напрежение в САЩ: Тексас завзема част от границата между САЩ и Мексико и блокира федералните гранични патрули (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тексас завзема част от границата между САЩ и Мексико и блокира федералните гранични патрули, съобщи CNN.

Армейски войник е мъртъв, друг е хоспитализиран, след като спора ескалира в стрелба. И двамата мъже, които все още не са идентифицирани, са назначени в 1-ва кавалерийска дивизия в III брониран корпус на армията във Форт Кавазос, известен преди като Форт Худ, но властите за сега не свързват инцидента с размириците в щата.

Ийгъл Пас, Тексас, се превърна в епицентър на разрастващата се вражда между тексаските и федералните власти за това как да се справят с мигрантската криза и кой има юрисдикция над тази част от границата между САЩ и Мексико.

Спорът се изостри на 10 януари, когато властите в Тексас ефективно блокираха достъпа на агенти на американския граничен патрул до 4-километрова зона в Ийгъл Пас, в която се наблюдаваше рязко увеличение на броя на преминаващите мигранти. Този район включва Шелби Парк, градски парк на брега на Рио Гранде, който сега е ограден с порти и бодлива тел, което възпрепятства достъпа на граничния патрул.

На 12 януари, след като военният отдел на Тексас “завзема и обезопасява Шелби Парк”, две деца и една майка се удавят в близката част на Рио Гранде. Сега властите на Тексас и САЩ се обвиняват взаимно, че са допринесли за обстоятелствата около трагедията.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ изпрати писмо до главния прокурор на Тексас, в което се потвърждава искането на федералното правителство щатските власти да отворят отново района на Шелби Парк за агентите на граничния патрул. Това е вторият краен срок, поставен от Министерството на вътрешната сигурност, в който Тексас трябва да се съгласи да отвори напълно спорните части от района на Шелби Парк за федералните гранични патрули.

Границата на Тексас

“До 26 януари 2024 г., моля, потвърдете, че щатът ще предостави на граничния патрул на САЩ описания по-горе достъп”, пише главният съветник на Министерството на вътрешните работи Джонатан Е. Майер в писмо до Пакстън. “Ако щатът откаже искания достъп частично, но не изцяло, моля, посочете какъв достъп възнамерявате да откажете.”

На 27 януари, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е готов да затвори южната граница в случай на мигрантска криза. 

Джо Байдън призова депутатите да приемат законопроект, с който му дават правото да затвори границата и по-големи правомощия за контрол на границите, се посочва в съобщение на Белия дом.

Американският президент отбелязва, че преди два месеца е инструктирал своя екип да започне преговори в Сената за разрешаване на въпроса за защитата на границите.

“Те правят това вече няколко седмици. Ние работим денонощно. Това, което беше договорено, може, ако бъде прието в закон, да бъде най-трудният и справедлив набор от реформи за гранична сигурност досега”, заяви Байдън.

Новите решения ще дадат правомощия на президента да затвори границата при криза.

Байдън призовава Конгреса да осигури финансиране за сигурността на границите. То включва работата на 1300 агенти на граничния патрул, 375 имиграционни съдии, 1600 служители по въпросите на убежището и повече от 100 най-съвременни автомобила за проверка.

“И ако имам тези правомощия, бих ги използвал в деня, в който го подпиша като закон. Осигуряването на границата чрез тези преговори е победа за Америка. За всеки, който иска повече контрол, това е начинът да го направи. Отнасям се сериозно към кризата, приемете двупартийния законопроект и аз ще го подпиша”, подчерта Байдън.

Междувременно 25 американски щата с републикански губернатори обещават своята помощ, което подтиква разговори за гражданска война, пише Fox News.

Губернаторът на Оклахома Кевин Стит съобщи, че изпраща Националната гвардия на своя щат, за да помогне на Тексас при проблемите с граничния контрол по границата между САЩ и Мексико.

“Това е просто здрав разум. В Тексас има 28 входни пункта и вече има федерален закон, според който е незаконно да се влиза навсякъде, освен на тези пунктове”, заяви Стит в интервю за Fox News.

Този ход идва, след като Доналд Тръмп призова ръководените от републиканците щати да се обединят в борбата с проблема с нелегалната имиграция по южната граница – проблем, с който според републиканците президентът Джо Байдън не успява да се справи както трябва.

“Насърчаваме всички желаещи щати да разположат свои охранители в Тексас, за да предотвратят влизането на нелегални и да ги извеждат обратно през границата”, заяви Тръмп, като се позова на “нашествието” на мигранти, идващи в САЩ.

След призива на Тръмп за помощ републиканските губернатори на 25 щата (половината от 50-те щата) обещаха подкрепата си на Тексас.

“Солидарни сме с нашия колега губернатор Грег Абът и щата Тексас в използването на всички инструменти и стратегии, включително огради от бодлива тел, за осигуряване на границата”, се посочва в изявление на Асоциацията на републиканските губернатори.

Губернатор Грег Абът

“Правим го отчасти защото администрацията на Байдън отказва да приложи вече действащите имиграционни закони и незаконно позволява масово предсрочно освобождаване през Америка на мигранти, влезли незаконно в страната ни.”

Призивът на Тръмп към ръководените от републиканците щати дойде на фона на призивите на лидерите на демократите в този щат, които поискаха от администрацията на Байдън да федерализира Националната гвардия на Тексас, за да им попречи да инсталират още огради от бодлива тел, според множество медии.

Върховният съд постанови, че конституционните правомощия на федералното правителство заместват правомощията на щата да премахне бодливата тел по южната граница.

Мигранти на границата с Тексас

Тази игра на котка и мишка продължи да се разраства, след като Министерството на правосъдието подаде иск срещу Тексас заради тактиката му да не допуска имигранти да влизат незаконно в САЩ, включително използването на плаващи речни бариери и поставянето на барикади от бодлива тел. Въпреки че на граничния патрул на САЩ беше наредено да премахне бодливата тел, Националната гвардия на Тексас продължи да монтира още.

“Авторите на Конституцията на САЩ ясно са заявили, че в такива моменти щатите имат право на самозащита”, заяви Асоциацията на републиканските губернатори. “Тъй като администрацията на Байдън е абдикирала от задълженията си по конституционния договор с щатите, Тексас има всички законови основания да защити суверенитета на нашите щати и на нашата нация.”

Превод и редакция: Агенция “Фокус”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 2m/s 130deg

13°C Усещане 12°C
1018hPa 74% 100% 1m/s 0deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 63% 100% 3m/s 330deg