Нинова: Ние сме за отлагане на приемането на еврото от 1 януари 2024 г.

Нинова: Ние сме за отлагане на приемането на еврото от 1 януари 2024 г.

Встъпителна реч на председателя на БСП Корнелия Нинова на 50-тия Конгрес

България е пълноправен член на Европейския съюз с национална позиция, която да се отстоява и защитава в общия европейски план – влизане в Шенген и отлагане на приемането на еврото от 1 януари 2024 г., докато икономиката ни не е готова и има риск от още по-голямо обедняване на хората. Другари, и тук има много спекулации. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, по време на 50-тия конгрес на левицата. Нинова посочи, че България трябва да приеме еврото, защото така е подписан договорът, когато сме се присъединявали към ЕС. Но всяка държава има право да реши кога.

“Ние смятаме, че България не е готова. Не е готова икономически, не сме готови да имаме дефицит под 3%, защото това означава рестриктивна социална политика. Загрижени сме дали това няма да доведе до повече обедняване, до понижаване на доходите и увеличаване на неравенствата. И затова ние казваме: „

Да, ще се приеме еврото, но не сега“. И знам от вас, от срещите с вас, че се включвате в подписката да има референдум за това да се отложи влизането в Еврозоната. Разбира се, че това е ваше право. Как ще гласува българският народ, „да“ или „не“, е друг въпрос. Но ние винаги сме подкрепяли да се провеждат референдуми по ключови въпроси. Затова се чувствайте спокойни и свободни да участвате в тази подписка за провеждане на референдум”, коментира още лидерът на БСП.

Корнелия Нинова каза още, че „Визията за България” на БСП може да се реализира само чрез участие в управлението, както доказахме в правителството, в което са участвали.

“Там за седем месеца изпълнихме толкова наши обещания, колкото не можахме в последните 10 години. Ако целта ни е просперираща България и благоденстващ народ, то средството за това е да сме управляващи и това може да стане. Трябва да повишим значително резултата и да участваме в следващо управление на България, защото в такава дълбока криза, в която се намираме, трябва да има лява партия в правителството и там да бъдем гарант, че в центъра на политиката ще стои човек, ние ще сме политическият стълб, който защитава неговите социални, икономически, трудови, здравни права.  Ние ще сме социалният стълб в такова правителство, каквито знаете, че вече бяхме.

Вече започнаха спекулациите, уважаеми другарки и другари, че БСП ще се коалира с ГЕРБ и че това е договорено предварително. Не за пръв път го чуваме това преди избори.

Много често са ни атакували с такова внушение, за да загубим идентичност, да загубим алтернативност срещу тези, срещу които се борихме 6-7 години, всички знаете с какви последици. Хайде да кажем тук, от Конгреса на Българската социалистическа партия, към целия български народ: БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и моля да се спрат всякакви спекулации по този въпрос.

 Започват и други лъжи и внушения, които ще ни съпътстват през цялата кампания, че в името на властта и на постове, ние – ръководството, ще предадем социалистите и ще се съюзим с всеки, който ни гарантира лични облаги. Предлагам отсега да отсечем и да пресечем тази манипулация. И ви предлагам следното решение – нека минат изборите, да видим кои партии ще получат доверието на хората и тогава да решим с кого да участваме в правителство. Това решение да вземем след и чрез вътрешнопартийно допитване до всички членове на партията. Това е най-демократично и справедливо. Силата на партията е в нейните членове и симпатизанти. Силата на ръководството е в тяхната подкрепа към него. Нека тези най-ключови решение за БСП и за бъдещето на България да вземе всеки един от членовете на партията като гласува във вътрешнопартийно допитване.

Нинова каза още, че светът се е разделил по три линии.

“Първо – по въпроса за войната и мира, второ-по въпроса за лявото и дясното и трето – по въпроса за глобалното, либералното или консервативното и националното. За нас, българските социалисти, е ключово да дадем отговор къде стоим по тези въпроси, чии интереси защитаваме и на какви компромиси сме готови.

По първият – за войната и мира – на заседание на Националния съвет на партията ние осъдихме агресията в Украйна. Това е опустошителна за целия свят война. Ние се включихме активно в подкрепата за бежанците от войната. Помогнахме активно за хуманитарна помощ на пострадалите, отворихме нашето традиционно българско гостоприемство за бягащите от трагедията. Но ясно и категорично сега и през цялото време ще апелираме за неутралитет на България. Да не се предоставят оръжия, да спрат военните действия, да се преговаря за мир.  

Още много преди войната  българските социалисти се обявихме против санкциите срещу Русия. От тези санкции и от войната пострада най-вече Европа. Настъпи енергийна, икономическа и социална криза, но като, че ли има надежда. Напоследък този лъч надежда се появи в думите на лидерите на двете най-големи европейски държави- президента Макрон и канцлера Олаф Шолц. Те заявиха, че въпреки критиките, няма да прекъсват комуникацията с президента Путин в търсене на изход от войната и на верни решения. Ние сме убедени, че това е пътят. Пътят на дипломацията и пътя на мира.

Най-тежко въпросът за войната се отрази на енергетиката . А най-тежко се отрази енергийната криза на цените, на инфлацията и на растящите неравенства. Темата е много дълбока, но искам да поставя вашето внимание на два актуални за българския народ въпроса. Закриването на въглищните централи и бъдещето на ядрената енергетика. Първо- ние в България сме изпълнили ангажиментите си за въглеродните емисии спрямо 90-та година и въглищните централи не трябва да се затварят. Второ – от много отдавна сме радетели за развитие на ядрената енергетика. Напоследък европейските институции я признаха за зелена и дадоха светлина тя да се развива, започна строителство на нови ядрени мощности.  Нашата позиция е стара. Да ви припомня, че ние организирахме референдум за Белене. Ние държим да се развива ядрената енергетика, и чрез изграждане на новата мощност, и чрез развитие на новите два блока на АЕЦ-Козлодуй.

Нека и днес да заявим, че ядрени санкции срещу Русия само ще обрекат българската ядрена енергетика, българския икономически живот и живота на българските домакинства. Представете си, другари, закрити въглищни централи и спряна АЕЦ-Козлодуй, защото не може да функционира заради санкции спрямо Русия и България остава на тъмно и на студено”, каза още в изявлението си Нинова.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 16°C
1008hPa 45% 40% 4m/s 310deg
17°C Усещане 16°C
1014hPa 27% 20% 5m/s 260deg
20°C Усещане 19°C
1009hPa 24% 40% 6m/s 270deg