Община Варна иска от държавата двата имота за изграждане на нова сграда на Математическата гимназия

Благомир Коцев: Целта ни е до края на 2026 г. Математическата гимназия във Варна да има нова сграда (ВИДЕО)

Искането идва, след като 5-годишното право на собственост върху единия от имотите изтича през април, а за другия имот то е изтекло още през 2021 г.

Община Варна ще поиска отново от държавата двата имота, върху които ще бъде изградена новата сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Проектът остава приоритет за управлението на новия кметски екип. Поради тази причина Благомир Коцев е внесъл предложение в Общинския съвет да бъде продължена процедурата по изграждането на новата учебна база.

Единият от имотите, с площ от 7 760 квадратни метра на ул. „Акад. Андрей Сахаров“ № 16, е прехвърлен безвъзмездно на Община Варна с решение на Министерския съвет (МС) през 2016 година. Другият имот – с площ от 14 164 квадратни метра на ул. „Върба“ № 24 – също е прехвърлен с решение на МС през 2019 г. за срок от пет години. Намерението на администрацията е на общата площ от 22 декара да бъде изградено новото здание на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Тъй като през април т. г. изтича петгодишният период за единия от имотите, а проектът за строеж на сградата все още не е реализиран, Общината е длъжна да върне собствеността на държавата.

Порази тази причина от кмета Благомир Коцев е внесено предложение в Общинския съвет на Варна той да бъде упълномощен да проведе процедури за безвъзмездното придобиване в собственост на Община Варна на двата имота.

Междувременно на 8 ноември 2023 г. общинската администрация е възложила изработването на инвестиционен проект на австрийската фирма „Рийглер Рийве Архитекти ЦТ“. Месец по-късно, на 15 декември, пък е одобрен и Подробен устройствен план – план за регулация и застрояване на обекта.

В началото на март тази година, Община Варна получи от австрийската фирма готовия инвестиционен проект за новата база на Математическата гимназия.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1002hPa 52% 100% 1m/s 0deg

14°C Усещане 14°C
1004hPa 73% 40% 2m/s 80deg

16°C Усещане 15°C
1001hPa 67% 20% 3m/s 40deg