Обвиненият за убийството на германски гражданин в “Златни пясъци” ще продължи престоя си в ареста

20 години затвор за майка, опитала да убие 3-месечното си бебе

Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на защитата срещу определение на Варненския окръжен съд, с което е отказано изменение на мярката за неотклонение на обвиняемия в убийството на германския гражданин Александер Ш. в курорта Златни пясъци, съобщиха от съда. 33-годишният Станимир Р. и германската гражданка, с която починалият съжителствал, са обвинени, че са го умъртвили умишлено по особено мъчителен начин, с користна цел. Тялото на 45-годишния чужденец бе намерено на 8 юли. Според прокуратурата, жената склонила българина към престъплението срещу 20 хиляди евро.

Адвокатите на задържания смятат, че въпреки изминалите 8 месеца от началото на разследването, не се извличат данни, които да водят до извод, че доверителят им е съпричастен с деянието. Напротив, обоснованото предположение е разколебано. Освен това Станимир има семейство с деца, за които се грижи, месторабота и законни доходи. Срещу него няма висящи наказателни производства, не е осъждан, няма лоши характеристични данни, посочи защитата.

За представителя на Апелативната прокуратура обаче и към настоящия момент доказателствата сочат, че не някой друг, а обвиняемият е съпричастен към деянието, вменено му във вина. Опасностите от укриване или извършване на престъпление се предполагат от закона предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание. Честото му придвижване между България и Германия предпоставя риска от укриване.

Апелативният съд се солидаризира с констатацията на долната инстанция, че няма промяна в обстоятелствата, която да обоснове изменение на най-тежката мярка за процесуална принуда. Събраните доказателства не разколебават предположението за съпричастност на обвиняемия. И този съдебен състав е съгласен, че пребиваването на Станимир Р. в Германия дава възможност той да промени местоживеенето си и да се укрие. Опасността да извърши престъпление се извежда от тежестта на обвинението, за което Наказателният кодекс е предвидил възможно най-тежките санкции. Здравословното състояние на обвиняемия му позволява да търпи ограниченията на мярката „задържане под стража“.

Тези съображения доведоха въззивния съд до извода, че не следва да изменя мярката за неотклонение на Станимир Р., обвинен в убийство с користна цел, извършено по особено мъчителен начин. Определението не подлежи на обжалване.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 2°C
1019hPa 69% 40% 6m/s 300deg
6°C Усещане 1°C
1022hPa 31% 0% 10m/s 280deg
9°C Усещане 5°C
1022hPa 27% 40% 12m/s 290deg