Украинец, издирван за 5 престъпления, ще остане във варненския арест до разглеждането на делото за екстрадицията му

Окръжен съд – Варна одобри споразумение и наложи наказание на студент за разпространение на наркотици и пране на пари

Украинец издирван в родината си за 5 престъпления, ще остане във варненския арест до разглеждането на делото за екстрадицията му. Определението на Варненския окръжен съд, с което е задържан в ареста украински гражданин, издирван от властите в родината си, е правилно и законосъобразно. Това реши Апелативен съд – Варна като разгледа жалбите на защитниците на Игор Е. срещу съдебния акт на първата инстанция, предаде СайтЪТ.

30-годишният мъж е бил задържан във Варна на 27 февруари. Малиновският районен съд в Одеса е постановил задържането му под стража, във връзка с наказателно преследване на 5 тежки криминални престъпления: участие във въоръжена престъпна група с цел нападение над отделни лица; участие в нападение с цел отнемане на чуждо имущество; противозаконно лишаване от свобода с користна цел; нанасяне на побой; принуждаване за прехвърляне на чужда собственост. Деянията са извършени от въоръжена престъпна група. Генералната прокуратура на Украйна е изпратила до българската държава молба за екстрадиция на търсеното лице. Мъжът няма статут на бежанец, ползва се с право на временна закрила.

Адвокатите на украинския гражданин твърдят, че той има постоянно местоживеене в нашата страна и специален статут, предоставен от българската държава. Мъжът е бил уличен в деянията още през септември 2021 г., но в продължение на година и половина не е бил издирван. Защитата изтъкна, че Игор Е. пребивава в България заедно с майка си и жената, с която живее на семейни начала. Заселили се тук, защото той не желае да участва във военните действия в родината си.

Представителят на Апелативната прокуратура възрази с довода, че наличието на документ за самоличност и местоживеене в България не означават автоматично, че лицето няма да се укрие. Прокурорът приема за правилно решението на първата инстанция да задържи издирвания.

Варненският апелативен съд счита, че в молбата за екстрадиция на Генералната прокуратура на Украйна са приложени всички необходими и изисквани от закона документи. Деянията, за които Игор Е. е издирван, са наказуеми и според българския Наказателен кодекс. Апелативният съд сподели напълно доводите на първата инстанция, че липсата на постоянно местоживеене и адресна регистрация, липсата на месторабота и на доказана социална ангажираност на територията на България не означават, че Игор Е. няма да направи опит да напусне пределите на страната. От данните по делото е видно, че мъжът е напуснал Украйна през септември 2021 г., пребивавал е в Турция, след което е заминал в Молдова и се е установил в България. От тези факти следва извода, че той няма постоянно местоживеене. След извършена служебна справка съдът установи, че делото за екстрадицията на украинския гражданин е насрочено пред Варненския окръжен съд за утре.

По тези съображения Апелативен съд – Варна потвърди определението на първата инстанция за задържането под стража на издирваното лице. Съдебният акт не подлежи на обжалване.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 2°C
1019hPa 76% 75% 6m/s 290deg
4°C Усещане -2°C
1022hPa 35% 0% 12m/s 270deg
8°C Усещане 3°C
1022hPa 29% 20% 13m/s 280deg