Орбан призова Зеленски да мисли за мир (обзор)

Орбан призова Зеленски да мисли за мир (обзор)

Украинският лидер помоли Унгария да не блокира помощта от ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан призова украинския президент Володимир Зеленски да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня, което може да ускори мирните преговори. Това съобщи самият Орбан на пресконференция със Зеленски в Киев, предаде Ройтерс.

Орбан посети украинската столица ден, след като неговата страна пое председателството на Европейския съвет. Преди това Будапеща определи за един от приоритетите на председателството спирането на войната в Украйна.

Унгарският премиер добави, че Будапеща оценява украинските мирни инициативи, но призова Зеленски да работи за прекратяване на огъня, което да направи възможни преговорите за мир.

Зеленски от своя страна подчерта пред госта си значението на справедливия мир в Украйна. Украинският президент посочи, че посещението на унгарския лидер илюстрира общите европейски приоритети и колко е важно да се постигне справедлив мир в Украйна и в цяла Европа.

Зеленски освен това помоли Орбан, който в миналото е блокирал изплащането на помощта на Европейския съюз за Киев, да запази европейската военна помощ за Украйна.

“За всички нас в Европа е много важно също европейската подкрепа за Украйна да остане на достатъчно ниво, включително и защитата ни от руския терор”, каза още Зеленски.

Превод и редакция: в. Труд

Снимка: Odessa Journal

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

27°C Усеща се 29°C
1008hPa 72% 32% 2m/s 140deg

23°C Усещане 23°C
1009hPa 65% 75% 4m/s 350deg

29°C Усещане 29°C
1008hPa 42% 100% 4m/s 360deg