Оставиха в ареста 53-годишна жена, разпространявала дрога през прозореца на дома си

Оставиха в ареста двама варненци, обвинени в притежание и разпространение на дрога

Варненският апелативен съд потвърди определение на Варненския окръжен съд, с което е отказано изменение на най-тежката мярка за неотклонение на жена, обвинена в държане с цел разпространение на наркотици. През юли Юлияна М. е била задържана под стража, след което е поискала по-лека мярка за процесуална принуда. В настоящото производство обжалва отказа на първата инстанция да уважи молбата й.

У 53-годишната жена били открити три плика, съдържащи 198,24 гр. алфа-метилфентанил – силно упойващо вещество. По делото са събрани свидетелски показания, че Юлияна е получавала наркотични вещества, които впоследствие е пласирала от дома си на други лица. Съпругът й е осъждан три пъти за наркоразпространение.

Защитата каза, че обвиняемата не оспорва извършването на деянието. Адвокатът увери, че няма опасност жената да се укрие или извърши престъпление. Тя е неосъждана и няма криминални регистрации. Съпругът и е в крайно тежко здравословно състояние и при домашен арест тя ще се грижи за него.

Представителят на Апелативната прокуратура заяви, че деянието се отличава с престъпна упоритост и висока обществена опасност. При приема на процесното вещество реакцията на организма е непредсказуема и често води до летален край, обясни прокурорът.

Въззивният съдебен състав изведе данни за съпричастността на обвиняемата от разпитите на множество свидетели, включително такива, които са купували от Юлияна М. наркотични вещества, както и от резултата от останалите извършени следствени действия. И към момента има достатъчно доказателства в подкрепа на обоснованото предположение за авторството на престъплението. Макар да няма опасност от укриване, и този състав счита, че продължава да е реален рискът обвиняемата да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение.

Има категорични данни за предходна продажба на наркотични вещества на наркозависими – до преди около половин година, включително на субстанции, различни от иззетия алфа-метилфентанил. С оглед на това и на краткия период от първоначлното вземане на мярка за неотклонение, не може да се каже, че е намаляла опасността от извършване на престъпление. Апелативният съд отчете и количеството на субстанцията – близо 200 грама и начина на придобиването й – при сделка на публично място – в коридор на ДКЦ.

Не е удачно жената да бъде поставена под домашен арест на адреса, от който има данни, че е разпространявала забранени вещества през прозореца. Относно здравето на съпруга на обвиняемата, съдът прецени, че е възможно грижи за него да полагат децата му.

Всички тези обстоятелства дадоха основание на Апелативен съд – Варна да потвърди задържането под стража на обвинената в държане с цел разпространение на наркотици Юлияна М. Определението е окончателно.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 21°C
1017hPa 94% 6% 5m/s 50deg
21°C Усещане 21°C
1021hPa 67% 99% 2m/s 100deg
21°C Усещане 21°C
1017hPa 83% 100% 4m/s 110deg