Още 300 хиляди лева са необходими за най-високото българско знаме рекордьор – Пилон „Рожен“

Още 300 хиляди лева са необходими за най-високото българско знаме рекордьор - Пилон „Рожен“

Трибагреникът ни ще се развее на най-високата надморска височина в света

18 май 2023 г., София. На 13 юли по време на официална церемония на Роженските поляни ще бъде издигнато българско знаме с рекордни размери – най-високият национален флаг в Европейския съюз и на най-висока надморска височина в целия свят. На внушителния 111-метров Пилон „Рожен“ и на височина 1430 метра над морското равнище ще се развее трибагреник с площ от 1110 кв.м. За изпълнението на проекта вече са събрани малко над 700 хиляди лева под формата на дарени услуги, материали и пари, а оставащата сума е 300 хиляди лева, като срокът за събирането ѝ е средата на юни, за да се осъществи проекта.

Набирането на средства за пилона – символ продължава, като дарения могат да се направят през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg, чрез дарителската сметка – IBAN: BG31DEMI92405000304216, както и чрез дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

Трибагреникът и внушителният пилон вече се изработват, като крайният срок за доставка е 1-ви юли. Всички необходими документи за изграждането на пилона, като разрешителни за строеж, проучвания и сондажи на терен, са готови и са с положителни становища, което означава, че остава само една стъпка за сбъдването на тази мащабна българска мечта. Най-голямата част от необходимите средства са за изработката на самия пилон, на който ще се развее знамето. Той е с тегло 110 тона и ще бъде транспортиран до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира. За извисяването му ще бъде необходим височинен кран 350 тона със 120-метрова стрела.

Издигането на Пилона „Рожен“ е съпроводено и от още един завет към бъдещите поколения – послания от 28-те области на България ще бъдат гравирани в основата на монумента върху плоча с карта с контурите на страната ни. Картата вече се изработва безвъзмездно от училището по каменоделство в с. Кунино и се очаква да бъде готова до края на м. май.

„Благодарни сме, за подкрепата на всички дарители с големи сърца, и на всичките ни партньори и вярвам, че с последни усилия ще съберем оставащата сума. Пилон „Рожен“ е символ на обединението, продължение на нашето духовно наследство, което ще предадем на бъдещите поколения. Време е да поставим България на високо!“ Така Симеон Караколев, председател на фондация „Наследство в бъдещето“ коментира последните усилия за набиране на средствата.

Откриването на Пилон „Рожен“ ще е придружено от най-мащабния спектакъл с исторически картини на живо правен някога у нас, шоу-заря и концерт на примата на българската естрада Лили Иванова. В следващите дни – от 14 до 16 юли, ще се състои и традиционният събор Рожен, който тази година навършва 125 години.

Инициативата за изграждане на монумент на българското знаме е на фондация „Наследство в бъдещето“ и се реализира чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1018hPa 73% 0% 1m/s 0deg

21°C Усещане 21°C
1021hPa 68% 0% 0m/s 0deg

23°C Усещане 23°C
1019hPa 64% 0% 2m/s 260deg