Отбелязват със Света литургия храмовия празник на Арменската църква “Св. Саркис” във Варна

Празникът е уникален за Арменската църква, защото изпълнява същата функция като Деня на Свети Валентин. Честит имен ден на Саркис и Мардирос!

В неделя 28 януари в арменската църква “Св. Саркис ” ще се отслужи Света литургия от архиерейски наместник на Арменската епархия в България, НП епископ Датев Агопян по повод храмовия празник на църквата, който се отбелязва ден по-рано, на 27 януари.

Днес ще бъде осветен курбан (Мадах), който ще се раздаде на миряните, съобщиха за СайтЪТ от арменската общност във Варна.

Първият от поредицата филми „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът”,  е посветен на арменската общност във Варна

По този начин Арменската църква отдава почит на Свети Саркис Победоносец (Сурп Саркис Зоравар).

Има различни източници, които разказват историята на Саркис и връзката му с Армения. Изворите сочат, че той е бил смел военачалник от арменски произход, който е живял преди близо 1700 години по времето на Константин Велики. Заради проявена храброст и победи на бойното поле, Саркис е назначен за Командващ генерал на Кападокия, на границата с Армения. Освен опитен военачалник, той бил и вярващ, който въвел много военни мъже и семействата им в християнството. Бил закрилник и на влюбените двойки и ги защитавал, когато имали затруднения. Наричали го и „Бързопристигащия“, защото се отзовавал винаги, когато имало нужда от него.

След възкачването на престола на Император Юлиан през 361 г и започналите гонения срещу християните, въпреки уважението на хората и успехите на бойното поле, Саркис и семейството му не са добре приети заради вярата си. Саркис се отзовава на поканата на Цар Тигран VII и се премества в пределите на неговото царство, а по-късно заминава за Сасанидтското царство, за да помогне на Шарпур II в отблъскването на Император Юлиан и отдалечаването му от границата с Армения. Въпреки, че побеждава в битката, желанието на Саркис неговите войници да приемат християнството разгневило Шарпур II.

Саркис, сина му и други негови 14 храбри войни, намират смъртта си заради вярата, която изповядват. Останките на Саркис и тези на сина му, друг почитан от Арменската църква мъченик – Свети Мардирос, са пренесени и погребани в Армения.

Саркис получава изключително признание от арменците. Той е канонизиран като светец, пазител на военните и патрон на любовта, и младостта.

Празникът е уникален за Арменската църква, защото изпълнява същата функция като Деня на Свети Валентин.

Преди няколко години, с оглед на народната почит и традиция, Католикосът на всички арменци – Карекин II официално обяви деня на Сурп Саркис за празник на влюбените и разпореди в арменските църкви да се извършва обред по благославянето им. Според обичая, вечерта преди празника младите ядат много солени бисквити и лягат без да пият вода, за да сънуват бъдещия си съпруг или съпруга, който в съня предлага сладка вода. Според друг обичай момите сутрин рано са слагали парче хляб на покрива и чакали да видят към коя посока ще занесат птиците хляба и от там ще дойде и бъдещия им съпруг.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

7°C Усеща се 7°C
1014hPa 87% 96% 1m/s 0deg

2°C Усещане 0°C
1014hPa 80% 78% 2m/s 90deg

1°C Усещане -1°C
1015hPa 93% 0% 2m/s 250deg