Петте страни от ЕС отхвърлиха плана на Киев за ограничаване на износа на селскостопански продукти

Петте страни от ЕС отхвърлиха плана на Киев за ограничаване на износа на селскостопански продукти

На 18 септември петте страни-членки на Европейския съюз отхвърлиха изготвения от Украйна план за ограничаване на износа на селскостопански продукти, който според Европейската комисия трябва да замени едностранните ограничения върху украинския внос, съобщи РАР,  като се позова на свои източници.

Украйна представи предложение на Европейската комисия в Брюксел относно вноса на зърно в страните от ЕС, което предполага система от “разрешителни за износ”. В крайна сметка Киев ще вземе решение за тези “разрешителни”, дори ако страните-членки възразят. 

“Държавите, граничещи с Украйна, включително Полша, се противопоставиха на предложението”, посочва източникът от ЕС пред PAP. 

Заради изявленията на Украйна за започване на процедури срещу Полша, Унгария и Словакия пред Световната търговска организация (СТО) тези три страни от ЕС няма да участват в работата на платформата за украинско зърно в Брюксел.

В работата на платформата участваха представители на Полша, Унгария, Словакия, Румъния, България, Европейската комисия и Украйна. Срещите се проведоха в Брюксел.

“Полша, Унгария и Словакия се оттеглят от работа в рамките на платформата поради процедурна предпазливост и факта, че Украйна може да използва информацията, предоставена в рамките на координационната платформа срещу тези три страни в процедури пред СТО“, е съобщил един от източниците на полската агенция.

Според предложението на Киев украинското министерство на икономиката само ще взема решения относно разрешенията за износ на зърно за ЕС, включително страни, граничещи с Украйна, дори ако страните от ЕС са против такова разрешение. В същото време Украйна предлага да проведе консултации със страните от ЕС и Европейската комисия относно разрешенията за износ, но “независимо от резултатите от консултациите окончателното решение ще остане за Киев”.

Според информация на полската агенция на среща в Брюксел полският посланик в ЕС Анджей Садош е разкритикувал новото предложение на Украйна, което според Полша не решава въпроса с контрола и ограничаването на притока на украинско зърно.

Превод и редакция: Агенция “Фокус”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

22°C Усеща се 21°C
1021hPa 35% 20% 6m/s 350deg
21°C Усещане 20°C
1023hPa 35% 40% 4m/s 300deg
26°C Усещане 26°C
1020hPa 22% 40% 4m/s 270deg