Питат варненци, как да се казва черната чайка, която се превърне в сензация

Черната чайка, която се появи преди няколко дни във Варна се превърна в истинска сензация в града. След като жителите на морската столица свикнаха с нея, дойде време да ѝ бъде избрано име.

По този повод варненецът Николай Танчев стартира анкета, в която са включени 12 евентуални имена, с които да бъде кръстена уникалната птица.

Черен гларус е новата сензация във Варна, търсят му име!

Ако искате да се включите в избора на имета на черната чайка – може да го направите ТУК

Николай Танчев допълни:

“Суеверие е, че ако някое животно е необичайно на външен вид то носи лош късмет. Смисълът на подобно феноменално проявление се определя от личните ни представи, възгледи, нагласи и ни дава собствено разбиране на природата на нещата: според вътрешното ни съзнание, преживявания, идеи. Така че черната чайка може да ни носи по-скоро прозрение, осъзнаване, знание за причинно-следствените връзки в природата.

И ако някоя черна чайка не е долетяла от стотици километри и някой Птичи остров, то не е защото там няма други подобни чайки, а защото тук и сега има достатъчно условия за появата на подобен феномен. Това е напълно логично при цялото естество на околната среда, климатичните изменения, замърсяването на въздуха, почвите, водите, храната и съответно организмите. И ако през миналия век е описан ефекта на пеперудата по Едуард Лоренц, проследяващ промените на климата с влиянието на една пеперуда в Китай за появата на буря в Мексико, то днес можем да опишем ефекта на черната чайка за въздействието на човека в защита на потомствата си.

Това е ново наблюдение, което споделя за влиянието от появата на една необичайна птица в града върху тревожността на хората в условия на дигитализация, технокрация, глобализация и екологична криза. Анализирайки реалните условия за бъдещето на видовете става ясно, че хората съвсем игнорират причинно-следствените връзки от замърсяванията не само върху популациите на животинското биоразнообразие, а върху геномът на най-ценното земно създание – човека.

Идва време да се замислим какво ще стане, когато адаптации, мутации, дори така дискутираната в случая мелания, даже всичките съвременни и бъдещи техники на целия ни научен прогрес не ще могат да решат един прост въпрос: как ще ни има занапред?

Време е за пробуждане и разбиране че мутации, еволюционни адаптации вероятно не ще са в състояние да догонят саморазрушаващата биотопите човешка дейност. Количествата на въглеводороди, диоксини, фурани, тежки метали, микропластмаси, консерванти в почвите, въздуха, водите постепенно се натрупват в нашите организми до лишаване на човека от реални условия за репродуктивност.

Тази настъпваща фертилност е логическо следствие на човешкото въздейстие върху биосистемите вкл. себе си и е закономенрна форма на планетарна хомеостаза, чрез която Земята саморегулира най-застрашаващия биосистемното си състояние фактор – човека.

В този смисъл черната чайка е най- големия ни приятел, помощни и закрилник. Тя е символ на общото ни пробуждане и разбиране за принципите на природните взаимовръзки”.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1009hPa 72% 1% 2m/s 260deg

19°C Усещане 19°C
1011hPa 88% 0% 2m/s 110deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 160deg