Politico: Украйна е изправена пред решителна битка, докато руските сили нарастват

Politico: Украйна е изправена пред решителна битка, докато руските сили нарастват

Докато двугодишната война навлиза в критична фаза, вторият град в Украйна Харков е в полезрението на Путин

Вторият град в Украйна Харков и околностите му са изправени пред интензивна вълна от атаки от нахлуващите войски на Владимир Путин. Признаците са, че този прилив бележи началото на решителна битка, която ще бъде критична за изхода на войната, съобщава Politico.

Залогът е не само контролът върху един от големите населени центрове на Украйна, но и потенциалният капацитет на страната да продължи да се бие: ако Харков падне, решителността на Запада може скоро да последва.

Отдавна се очаква руските сили да направят голям опит да пробият украинските линии през май или юни. Сега изглежда ясно, че този тласък е в ход, като Путин очевидно иска да се възползва от прозореца, преди да пристигнат още западни боеприпаси и оръжия, за да помогнат на украинската армия да отвърне на удара.

В неделя Русия започна двупосочна атака в района и сега се води ожесточена битка за контрол над група от 30 града и села през дъга на 30 километра северно от Харков. Някои местни служители казаха пред украинските медии в понеделник, че лошо изградените укрепления позволяват на руснаците да напредват.

Украинският президент Володимир Зеленски нареди евакуацията на близо 6000 души от региона. Губернаторът на Харков предупреди, че забавянето на изпращането на западни боеприпаси е дало предимство на Русия и е отслабило защитата на Украйна в района.

Зеленски излезе с предизвикателно съобщение, в което каза, че въпреки че боевете са били „ожесточени“, са изпратени подкрепления. „Добавяме още сили към Харков. Както по нашата държавна граница, така и по цялата фронтова линия, ние неизменно ще унищожим окупатора в начин, който ще попречи на всякакви руски офанзивни намерения“.

Ръководителят на Харковската регионална военна администрация Олег Синегубов каза, че въпреки че “ситуацията наистина е доста трудна”, районът е “напълно контролиран от нашите войски”.

Но руското министерство на отбраната твърди, че неговите сили са превзели пет села и са нанесли 1500 жертви на Украйна в последните боеве.

Твърденията, които и двете страни правят по отношение на началния обмен на това, което вероятно ще бъде дълго проточени битки през следващите месеци, не могат да бъдат независимо потвърдени, пише още изданието,

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 17°C
1017hPa 72% 40% 6m/s 130deg

24°C Усещане 23°C
1016hPa 41% 0% 2m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1015hPa 53% 20% 3m/s 70deg