Блинкен към Зеленски: Помощта за Украйна пътува от Америка

“Помощта е на път, част от нея вече е пристигнала, ще пристигне още. И тя ще има реално значение на бойното поле”.

Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен по време на изненадващо посещение в Киев. Там той се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, предаде АФП.

На фона на вътрешните борби между републиканците и демократите на Съединените щати им отне месеци да отпуснат обещаната от Белия дом помощ в размер на около 61 милиарда евро. В резултат на тези политически разногласия украинската армия изчерпа оръжията си точно когато Русия започна нова офанзива през есента и зимата на 2023-2024 г.

Украинският президент настояваше за необходимостта от получаване на повече средства за противовъздушна отбрана, като призова за две батареи “Патриоти” за региона на Харков. Харковската област е обект на руска сухопътна атака от 10 май, и през последните месеци е подложена на интензивни бомбардировки, довели до нормиране на електроенергията.

Блинкен, който е на четвъртото си посещение в Киев от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., пристигна в украинската столица с нощен влак от Полша. Съединените щати отпуснаха още един пакет военна помощ в размер на около 1,4 млрд. долара, която беше изтеглена от запасите им, главно противовъздушни системи “Пейтриът” и “НАСАМС”, както и артилерийски боеприпаси.

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1017hPa 68% 40% 5m/s 120deg

24°C Усещане 23°C
1017hPa 43% 0% 3m/s 340deg

24°C Усещане 24°C
1015hPa 57% 20% 3m/s 90deg