Посланик Елеонора Митрофанова: Русия може да си прибере паметниците от съветско време от България

МВнР извика на среща посланика на Руската федерация по повод смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални

В 45-минутно интервю за рускоезичната телевизия RTVI, излъчено вчера, руският посланик в България Елеонора Митрофанова не изключи възможността съветски паметници да бъдат прибрани в Русия, когато са нежелани или демонтирани в България.

Тя уточни обаче, че паметника на съветската армия е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново. Според нея сегашната ситуация с паметниците в България води началото си именно от паметника на съветската армия, “който се опитват да премахнат от центъра на София от 1992 година насам, но в крайна сметка те успяха “да решат” този въпрос”. Положението с премахването на паметника “Альоша” в Пловдив е “висящо”, каза Митрофанова.

Тя заяви още, че абсолютно се игнорира, че България е била на страната на хитлеристка Германия и именно съветската армия и съветското ръководство прави възможно запазването на България в сегашните є граници. “Иначе страната щеше да е в Софийска област и в Стара планина. Южната є част пък щеше да отиде към Гърция, а други части – към Сърбия и Румъния”, счита Митрофанова.

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 4m/s 120deg

13°C Усещане 12°C
1017hPa 74% 100% 2m/s 280deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 63% 100% 4m/s 300deg