Повече от 40 дами с онкологична диагноза получиха безплатна козметика и перуки във Варна

Повече от 40 дами с онкологична диагноза получиха безплатна козметика и перуки във Варна

Специалисти дадоха съвети за цялостна грижа по време на лечението в рамките на организираната от СБАЛОЗ – Варна втора среща „Красива всеки ден“ – „Жените в онкологията“

Повече от 40 дами, които станаха част от организираната от „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ООД, „Жените в онкологията“ – България и Инър Уийл клуб Варна втора информационна среща на тема: „Как да поддържаме здравето и красотата си по време на химиотерапия и лъчетерапия“, получиха напълно безплатно комплект натурална козметика.

Тя е дело на г-жа Ивалина Радева – българка, живееща в Германия, която от месеци дарява безплатно продукти от своя бранд Teya Naturkosmetik на единственото в България „Училище за грим“ за онкоболни жени.

Днес неговият основател – Илияна Начкова подробно презентира как дамите, засегнати от последствията от лечението с химиотерапия, да поддържат добрия си външен вид лесно и ефектно. За това, че има лечение за всеки естетичен проблем говори и медицинският козметик Елена Банкова, която засегна един от най-тежките проблеми при онкологично болните жени – опадването на окосмяването, включително и веждите. Модерният микроблейдинг е опция, от която могат да се възползват всички, за които няма противопоказания, подчерта тя пред присъстващите дами.

И на второто издание на информационните срещи сдружението „Жените в онкологията“ – България предостави безплатни перуки за жените, диагностицирани с онкологично заболяване.

За важността на ранната диагностика и стадирането на рака на млечната жлеза говори д-р Моника Занева, хирург в СБАЛОЗ – Варна. 4000 жени годишно в България чуват диагнозата и това брой, който сочи тенденция на покачване през последните години.

дин път годишно, а при наследственост или рискови фактори – на всеки 6 месеца е препоръчителната честота за провеждането на профилактични прегледи, подчерта д-р Занева. Само ранното откриване гарантира бързо и ефективно лечение, категорична беше тя.

„Ракът не е присъда“, каза пред жените д-р Христина Ивановска, лъчетерапевт в СБАЛОЗ – Варна и член на Управителен съвет на „Жените в онкологията“.

Страхът от диагнозата и това, което предстои като лечение, се преодолява само с отборната подкрепа на лекари, близки и на Вас самите“, обърна се тя към пациентките, които присъстваха на информационната среща. Тя подчерта, че СБАЛОЗ – Варна лекува пациентите си с най-модерните възможни лекарства, апаратура и методи. Болницата е единствената в Североизточна и Източна България онкологична болница, която прави сентинелна линфна дисекция, която е световен стандарт при лечението на рака на млечната жлеза, но в България се прави само в няколко болници в т.ч. и СБАЛОЗ – Варна.

Необходимостта от психосоциална подкрепа подчерта психологът на болницата Гергана Иванова. Лечението на онкологичното заболяване е дълъг процес, в който е въвлечен не само пациента, но и неговите близки. За начина, по който се чувства, за страховете и притесненията си хората понякога имат нужда да говорят пред някой, който ще ги изслуша без да ги съжалява или обвинява, обясни Гергана Иванова. Особено важно е поведението по отношение на децата да бъде консултирано със специалист, за да преминат те възможно най-леко през изпитанието. Тя припомни, че програмата на СБАЛОЗ – Варна за психосоциална подкрепа вече работи почти 10 години и все повече пациенти и техните близки търсят помощ.

Организаторите на събитието съобщават, че дамите, които не успяха да присъстват на събитието, могат да получат мостри от натуралната козметика по време на часовете в „Училище за грим“. Информация за тях ще бъде публикувана всеки месец на страницата на СБАЛОЗ – Варна – https://varnaoncology.org/ и на ФБ-страницата на психосоциалната подкрепа – Психосоциална подкрепа към С Б А Л О З – ВАРНА.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 10°C
1018hPa 93% 14% 1m/s 0deg

15°C Усещане 14°C
1019hPa 91% 100% 7m/s 110deg

14°C Усещане 14°C
1017hPa 82% 100% 3m/s 100deg