ПП-ДБ иска да чуе от Калин Стоянов, дали Нотариуса е бил секретен сътрудник на МВР

ПП-ДБ иска да чуе от Калин Стоянов, дали Нотариуса е бил секретен сътрудник на МВР

Министерството на вътрешните работи отказва да отговори на въпрос от народния представител Антоанета Цонева дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил секретен сътрудник. Това заяви депутатът от ПП-ДБ в ефира на “Важното, казано на глас” по bTV радио. Тя уточни, че след отправено от нея питане МВР е отказало да отговори заради класифицирания характер на информацията. След като комисията за Нотариуса в Народното събрание е премахнала класифицирания гриф, МВР отново е отказало да отговори с обяснението, че информацията представлявала държавна тайна.

“ПП-ДБ внесохме искане за закрито заседание на парламента утре, за да научим от Калин Стоянов, дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил секретен сътрудник на МВР. Очакваме отговори, защото това е един от най-бруталните примери, в които МВР се държи меко казано неадекватно. Как да обясним на гражданите това поведение и отказа от предоставянето на тази информация? За кого е важно тя да бъде опазена по този начин? В чий интерес работи МВР в такъв случай?”, възмути се Цонева.

Представителят на “Да, България” отново настоя служебните министри в МВР и Министерството на електронното управление да бъдат различни от настоящите. Цонева подчерта, че най-важната задача на служебното правителство е да организира честни и свободни избори, а министрите Калин Стоянов и Александър Йоловски не могат да дадат гаранции, че това ще се случи.

“Имаме оправдани очаквания, че ако тези двама министри останат, няма да може да се гарантира честността на вота. Аз съм от Разград и на местните избори видях потресаващи неща. Имаше населени места и пътни артерии, блокирани от всякакви групи, които се опитваха да влияят върху хората. Беше изключително неприятно и нямах усещането, че полицията взема всички необходими мерки, въпреки подадените от мен сигнали. Видяното тогава надмина всякакви очаквания, които имах по отношение на проблеми с изборния процес”, заяви Цонева.

На въпрос за провала на ротацията депутатът отново отговори, че ГЕРБ и ДПС не са имали желание да се сключи споразумение и да се състави кабинет. Тя напомни, че хората на Бойко Борисов четири пъти са напускали преговорите, подадоха несъгласуван с ПП-ДБ списък на министри в Президентството и свикваха среднощни пресконференции, за да изразят неудовлетворението си и да поставят ултимативни срокове. Според Цонева колегите ѝ от ГЕРБ се страхуват от това, което трябва да се случи в България – приемането на Закона за съдебната власт, осъществяването на реформите в службите, ключови назначения в регулаторите и съдебната система.

“Защо ГЕРБ заведе страната на избори? Те казаха “Избираме избори, пред това да продължим преговорите с ПП-ДБ”. Те дължат отговори с кого си представят, че ще управляват България? Какво мнозинство ще формират, за да могат да изпълняват някаква управленска програма? Нека да отговорят, вместо да слушаме шеги и закачки в парламента. Поведението на ГЕРБ изглежда ирационално и лишено от политическа логика, а онова, което те няма да признаят, е че всъщност се уплашиха”, заключи Цонева.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

12°C Усеща се 11°C
1022hPa 62% 90% 2m/s 350deg

14°C Усещане 14°C
1027hPa 65% 75% 5m/s 260deg

18°C Усещане 17°C
1023hPa 55% 75% 4m/s 30deg