ПП-ДБ ще сезира прокуратурата за Пловдивския панаир и настоява той да бъде обявен за национална културна ценност

ПП-ДБ ще сезира прокуратурата за Пловдивския панаир и настоява той да бъде обявен за национална културна ценност

“Продължаваме Промяната – Демократична България” ще сезира прокуратурата за безстопанственост на кмета на Пловдив Здравко Димитров, който пропусна да обжалва промяната в капитала на дружеството “Пълдин туринвест”, с която Пловдивският панаир премина изцяло в ръцете на бизнесмена и почетен руски консул Георги Гергов. Коалицията също така настоява Министерството на културата да ускори процедурата по обявяването на Панаира за недвижима културна ценност с национално значение и така да го предпази от разрушаване. Това обявиха на брифинг в Народното събрание петима депутати от ПП-ДБ, избрани от Пловдив и Варна – Даниел Лорер, Йордан Иванов, Никола Минчев, Стела Николова и Манол Пейков.

В 17 ч. на 24 април изтече срокът, в който община Пловдив можеше да обжалва съдебното решение, с което 29% от акциите на община Варна в Пловдивския панаир се апортират в контролираното от Гергов дружество и така той става собственик на 80% от капитала на Панаира.

“В Пловдив в продължение на много години се случва скрита приватизация със съдействието на управлението на ГЕРБ в общините Пловдив и Варна, в ущърб на всички българи. Процесът започна още през 2017 г.”, каза депутатът от ПП Даниел Лорер, който бе водач на листата на ПП-ДБ във Варна.

“Общинският съвет на Варна още през 2017 г. реши да върне акциите си от Панаира на държавата, но кметът от ГЕРБ Иван Портних не изпълни решението. Подадох сигнал до окръжната прокуратура във Варна, до софийска градска прокуратура, наследник на специализираната, и се оказа, че за кмета Иван Портних решението на общинския съвет било пожелателно. Можем да обобщим, че много институции работиха в интерес на Гергов”, каза депутатът от ДБ от Варна Стела Николова, бивш общински съветник в града.

“На фаталния 24 април кметът на Пловдив Здравко Димитров беше в отпуска, и.д. кметът Родопски бил в командировка в София, а шефът на правната общинска дирекция – в болнични. Така проспаха да обжалват”, каза депутатът от ДБ от Пловдив Йордан Иванов. И предупреди, че Гергов вече може да събори палатите в Панаира и да построи жилищен комплекс върху 350 декара площ в централната градска част. “Това е емблематичен пример как не трябва да се

упражнява властта и как може да се удовлетвори частен интерес с обществено благо”, каза бившият областен управител на Пловдив.

“Ще сезираме прокуратурата за възможна безстопанственост, защото отново виждаме как се пропускат възможности да се защити общественият интерес от тези, които трябва да го правят. Надяваме се прокуратурата да си свърши работата. Ще направим възможното министърът на културата да ускори процедурата Панаирът да добие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Това ще предотврати евентуалното събаряне на палати или застроявене”, каза депутатът от ПП Никола Минчев, който бе водач на пловдивската листа на ПП-ДБ.

“През 2006 г. цената на Панаира е била 400 млн. лв., сега надминава 1 милиард. Гергов е правил заменки с имоти със стократно занижени цени, за да овладее Панаира. Напускането на ГЕРБ от кмета Здравко Димитров е за да си осигури спокойни старини. Панаирът е на всички, не е само пловдивски, това е едно от най-старите изложения в Европа и не можем да позволим да се създаде жилищен комплекс на негово място. Битка ще продължи”, каза пловдивчанинът от ДБ Манол Пейков.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 16°C
1015hPa 88% 63% 2m/s 330deg
17°C Усещане 16°C
1017hPa 72% 93% 6m/s 100deg
18°C Усещане 19°C
1017hPa 100% 100% 2m/s 20deg