Празничен концерт – събор по случай 121 години от Илинденско- Преображенското въстание предстои в “Аспарухово”

“Празничен концерт – събор по случай 121 години от Илинденско – Преображенското въстание” предстои на 20 юли 2024 г. в парк Аспарухово. Началото е в 10:00 часа, съобщиха за СайтЪТ организаторите на събитието от Македонско културно – просветно дружество “Гоце Делчев” – Варна.

От 1905 година, с малки прекъсвания, варненското македонско дружество „Гоце Делчев“ традиционно чества годишнината от Илинденско –Преображенското въстание, чрез провеждане на възпоменателен концерт – събор, с който се отбелязва преклонението пред саможертвата на българите от Македония и Одринско. По време на концерта – събор се представят  песни и танци от съответните географски области, където са родните места на бежанците, намерили подслон във Варненско.

С провеждането на културното мероприятие българите – бежанци от Македония и Тракия успяват да съхранят бит, традиции и обичаи, да обогатят палитрата на българската песен, както и да запазят у своите наследници чувството за родова принадлежност.

Концертът се провежда традиционно в парка в квартал “Аспарухово”. Жителите на гр. Варна ежегодно посещават мероприятието, което се е превърнало в мащабно културно събитие.

Предвиждат се участниците в празничната програма на събора по случай 121 години от Илинденско – Преображенското въстание да наброяват около 300 творци, а гостите на събитието – 600 души . 

В официалната част ще бъде включена възстановка на бойни епизоди от въстанието.

И тази година по традиция празничния  концерт ще открият Хор и оркестър за народни песни и танци при МКПД “Гоце Делчев” с ръководители Георги Мановски и Никола Лютов. Предвидени да участват и гост – изпълнители.

Основните партньори на проекта са : „Фондация Българи от Македония“ гр. Варна  – дългогодишен спомоществовател, радетел на наследниците на бежанците от Македония, отдали живота и труда си за гр. Варна, Община Варна – Район “Аспарухово” и Радио Варна – БНР като медиен партньор.

Водещи на събитието: Иван Ненов

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1009hPa 70% 0% 3m/s 260deg

20°C Усещане 20°C
1011hPa 88% 0% 1m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 0deg