Във Варна ще изграждат зарядна станция за електрически лодки

Българският морски квалификационен център (БМКЦ) планира да изгради във Варна зарядна станция за електрически лодки, каза за БТА изпълнителният директор на дружеството кап. инж. Денчо Добрев. Той уточни, че в града вече има такива плавателни съдове, но собствениците им са принудени да търсят различни варианти за зареждането им. Поради тази причина БМКЦ планира да изгради на свой терен малък пирс и зарядна станция.

За финансиране центърът може да разчита на Софийски университет “Св. Климент Охридски” (СУ). Висшето училище има готов проект за изследване на ефективността на електрическите превозни средства, а БМКЦ може да бъде партньор, обясни Добрев и уточни, че вече са водени разговори по темата. По думите му, ако СУ не спечели финансиране за проекта си, Морският център би могъл да изгради зарядната станция и със собствени средства.

БМКЦ инвестира близо 140 000 лева във фотоволтаична централа от 82 мегавата, каза още Добрев. Тя захранва сградата на центъра, като включително позволява ползването на климатици. Централата ще задоволява изцяло нуждите на БМКЦ от май до октомври, като през лятото можем и да връщаме ток в общата мрежа, посочи Добрев. Той уточни, че инвестицията ще бъде изплатена за около 4,5 години. Производствената гаранция на панелите от фотоволтаичната централа е 30 години.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

25°C Усеща се 25°C
1009hPa 67% 0% 3m/s 270deg

21°C Усещане 21°C
1011hPa 78% 0% 2m/s 110deg

25°C Усещане 25°C
1010hPa 69% 20% 2m/s 300deg