Преди 120 години е приет международният сигнал за бедствие CQD, който предхожда SOS

Преди 120 години е приет международният сигнал за бедствие CQD, който предхожда SOS

Преди 120 години е приет международният сигнал за бедствие CQD, който предхожда SOS. Това разказват от Военноморския музей във Варна, в рубриката посветена на сигнализацията, използвана от плавателните съдове, предаде TheSite24.

CQD е един от първите сигнали за бедствие, приети за използване по радиото. На 7 януари 1904 г. британската телекомуникационна и инженерингова компания „Маркони” (Marconi International Marine Communication Company) издава „Циркуляр 57”, с който обявява, че сигналът за бедствие, който ще бъде предаван от нейните приемници трябва да е CQD, считано от 1 февруари 1904 г. Така при нужда от помощ всички кораби, използващи системите на „Маркони” започват да сигнализират с CQD, който се налага като най-масово използваният сигнал, преди да бъде утвърден единният сигнал за бедствие SOS.

Сухопътните телеграфи традиционно са използвали сигнала CQ за започването на предупредителни и полезни съобщения, представляващи интерес за всички станции по телеграфната линия. Сигналът CQ също е бил приет като „общо повикване” за морска радио употреба. Липсата на стандартизиран авариен сигнал кара компанията „Маркони” да добави D към CQ и да създаде своя сигнал за помощ. По този начин CQD започва да се разбира от безжичните оператори като – „До всички станции: бедствие!“ .

Въпреки че се използва по целия свят от операторите на „Маркони”, сигналът CQD никога не се приема официално за международен стандарт, тъй като може да бъде сбъркан с общото повикване CQ, ако връзката е лоша. На втората Международна радиотелеграфна конвенция (проведена в Берлин през 1906 г.) германският сигнал за бедствие Notzeichen с морзов код от три точки, три тирета, три точки – или SOS, e приет като единен сигнал за бедствие.

Няколко години след решението в Берлин, въпреки приемането на общия сигнал, продължават да се използват и старите аварийни сигнали, заради съперничеството между производителите на радиооборудване.

Смята се, че през 1912 г. на кораба „Титаник“ операторите на „Маркони“ все още са били инструктирани да използват сигнала CQD и след сблъсъка те започват да излъчват този сигнал. Едва малко по-късно по настояване на помощник-оператора започват и излъчването на новия сигнал SOS.

Радист на български кораб

Ако искате да научите още любопитни факти и истории, може да ни посетите в дните от вторник до събота, от 10:00 до 18:00 часа, като не забравяйте, че продажбата на билети приключва в 17:30 часа.

С още интересна и любопитна информация от света на морската история, може да се запознаете на Фейсбук страницата на Военноморския музей във Варна – ТУК

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 2m/s 130deg

13°C Усещане 13°C
1019hPa 73% 100% 1m/s 0deg

17°C Усещане 16°C
1016hPa 63% 100% 4m/s 10deg