Премиерът акад. Денков: Очаквам да преговаряме по същество за проблемите в земеделието

Премиерът акад. Денков: Очаквам да преговаряме по същество за проблемите в земеделието

Тази сутрин пред журналисти министър-председателят акад. Николай Денков потвърди поканата си към организациите в земеделието за диалог по конкретните проблеми в сектора. „Пътят е ясен – това е пътят на преговорите. Трябва да седнем на масата, за да обсъждаме конкретно сектор по сектор, продукт по продукт какви са проблемите“, посочи акад. Денков. 

Премиерът изтъкна, че лично е разговарял с украинския си колега Денис Шмигал за вноса на продукти от Украйна. Преговори са водени и между Европейката комисия и Украйна. В резултат Киев е поел ангажимент да наложи временни ограничения при износа на селскостопанска продукция, като се съобрази с всяка държава, така че да не наводни съответния чужд пазар с излишни стоки.

 Министър-председателят беше категоричен, че няма как българският пазар да бъде затворен за продукти от Украйна. Светът върви към това да има обмен на стоки, изтъкна акад. Денков. Той добави, че правителството работи в интерес на българските граждани – за по-ниска инфлация и да не растат цените на храните. „Инфлацията със сигурност ще бъде по-ниска, ако ние имаме свободен пазар“, заяви премиерът. „България трябва да гледа националния си интерес, своите проблеми – трябва да ги дефинира точно със съответните браншови организации и да преговаря с Украйна как тези проблеми да бъдат решени“, добави още министър-председателят.

„През последните дни земеделските производители използват фалшиви аргументи, поставят искания, които да се случат незабавно, и заплашват с блокади. Очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество“, каза акад. Денков.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1016hPa 77% 82% 2m/s 360deg

17°C Усещане 16°C
1018hPa 51% 9% 4m/s 140deg

18°C Усещане 17°C
1017hPa 52% 20% 3m/s 110deg