Премиерът Главчев: Не е вярно, че България ще се превърне в безсрочен донор на Украйна

Няма как България да се превърне в безсрочен донор на Украйна, най-малкото защото трябва да бъдат предвидени средства в държавния бюджет, които да бъдат приети от народните представители. Ако те ги отхвърлят, не само без безсрочен, а въобще няма как да е донор. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев пред медии в парламента по повод поредните спекулации относно предстоящата Среща на върха на НАТО. 

Премиерът беше категоричен, че финансови ангажименти от българска страна могат да се поемат, само след като се предвидят такива в закона за държавния бюджет. Ако не бъдат утвърдени такива суми в държавния бюджет, няма как да бъдат отпуснати, заяви Главчев. Министър-председателят посочи, че в българската позиция за форума във Вашингтон е посочена индикативна сума от 80 млн. евро., но тази или каквито и да било суми могат да станат факт, само след като бъдат гласувани от парламента.  

Отиваме на Срещата на върха във Вашингтон с решенията на Народното събрание, които са приети досега, поемам ангажимент българската делегация да не излиза от рамките на тези решения, потвърди премиерът Димитър Главчев. Той припомни, че именно съобразно решенията на парламента страната ни предоставя военнотехническа помощ на Киев. По повод друга спекулация, за пореден път Главчев заяви категорично, че няма да бъдат изпращани български войски в Украйна. 

Премиерът приветства отправените в пленарна зала предложения България да бъде посредник в мирни преговори или в инициативи за мир. Единственото, което трябва обаче да се подчертае е, че тези мирни преговори трябва да бъдат съобразени с международното право, отбеляза Главчев. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

27°C Усеща се 28°C
1009hPa 62% 0% 3m/s 260deg

21°C Усещане 21°C
1011hPa 78% 0% 2m/s 110deg

27°C Усещане 28°C
1010hPa 61% 20% 2m/s 300deg