Присъствието на „Възраждане“ кара кметът на ГЕРБ във Варна активно да симулира работа

Присъствието на „Възраждане“ кара кметът на ГЕРБ във Варна активно да симулира работа

Вчера инж. Коста Стоянов от „Възраждане“ внесе запитване към служебния министър на околната среда и водите. Запитването е във връзка със забавяне изграждането на зарядните станции относно: Изпълнението на проект „Екологично чист транспорт за Варна“ по договор за БФП № BG16M1OP002-5.004-0008-C01.  Въпросите, които задават от „Възраждане“ са:

1.Какъв точно е статусът на проекта към днешна дата и какви мерки са предприети от Ваша страна с цел навременното му завършване?

2.  На какъв етап са изпълнението на всички дейности по проекта?

3. Има ли вероятност от загуба на финансови средства и от налагане на финансови корекции при ненавременното изпълнение на част от дейностите по проекта?

 Два часа след като въпросите са подадени от инж. Коста Стоянов Община Варна изведнъж и с огромно забавяне изпраща съобщение до медиите, че започва първа копка.

За съжаление това действие от страна на общината е безвъзвратно закъсняло и проектът има голям шанс да се провали поради пропуснати срокове. Така Варна отново е изправена пред това да няма екологичен и европейски градски транспорт заради посредственото управление на града от кмета на ГЕРБ.

През месец октомври 2019 година община Варна сключва договор за проект „Екологично чист транспорт“, финансиран по ОП „Околна среда“, на стойност 85 млн. лева. От тях 70 млн. лева за финансиране по програмата, а 15 млн. лева са съфинансиране от общината. Проектът включва доставка на общо 60 електрически автобуса – 40 бр. електрически автобуса тип “соло”, 20 бр. електрически автобуса тип “съчленен” и доставка и монтаж на 60 бр. станции за бавно зареждане и 2 бр. станции за бързо зареждане. Автобусите са доставени преди 6 месеца, но все още липсват зарядните станции.

„Проблемът тук е, че ако те не бъдат изпълнени до месец юли, общината ще загуби средства по програмата и отделно от това ще ѝ бъде наложена финансова корекция. Варненци заслужават качествен, европейски и екологичен градски транспорт, а не стари и мръсни автобуси. Това заяви народният представител от „Възраждане“ инж. Коста Стоянов, който посети депото на „Градски транспорт“, заедно с общинските съветници от партията Юлиян Губатов и Георги Георгиев. 

За съжаление, въпреки усилията сроковете по програмата са такива, че тя много трудно би могла да се реализира поради огромното забавяне. Така варненци за пореден път са потърпевши от управленските решения на общинската администрация. През 2013 година в града ни пристигнаха 60 нови автобуса, но това не е достатъчно за град като Варна, а както виждаме въвеждането в експлоатация на новите автобуси, за съжаление, при нас се случва изключително бавно!

В момента новите електрически автобуси стоят на склад вече повече от 6 месеца заради нехайството на общината и дружеството „Градски транспорт“, които не бързат да изградят така нужните зарядни станции.  Важно е да се отбележи и това, че всички жители на Варна заплащаме за „лукса“ да се возим в старите автобуси, защото именно ние плащаме горивото, с което се движат те и сме поставени в недобрите условия, които предлагат.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 19°C
1016hPa 72% 20% 1m/s 0deg
16°C Усещане 16°C
1020hPa 87% 75% 2m/s 0deg
21°C Усещане 21°C
1016hPa 73% 100% 2m/s 110deg