Проф. Марио Хосен: ММФ “Варненско лято” 2023 търси символите на хармонията, красотата и обединена Европа

Издание 2023 на първия български фестивал започва на 24 юни и ще продължи повече от 3 месеца с програма, изкушаваща почитателите и на класиката, и на съвременната симфонична и камерна музика, операта, както и на барока, и на кросоувъра.

Проф. Хосен, какво е посланието на програмата на тазгодишното издание на ММФ “Варненско лято”?

Музикалният фестивал “Варненско лято” и тази година ще бъде ориентиран към символите на хармонията, красотата и на обединена Европа. Един от най-мащабните концерти в програмата е посветен на испанското председателство на Съвета на ЕС – концертът на Виенския камерен оркестър на 30 юни във Фестивалния и конгресен център, който ще е под патронажа на Негово превъзходителство посланика на Кралство Испания у нас Алехандро Поланко Мата. Палката ще бъде в ръцете на един от емблематичните диригенти на Испания Педро Халфтер, а солист ще е полско-канадският пианист Даниел Внуковски. Ще участват солисти, хор и оркестранти на Варненската опера и хор “Морски звуци”. Ще чуем много интересен аранжимент на финала на Деветата симфония на Бетовен, в който ще се обединят творческите сили на изпълнители от много държави. Ще чуем Първия клавирен концерт на Фредерик Шопен, а също и произведения на Естебан Санс и на Красимир Кюркчийски. Ще бъдем свидетели на световната премиера на най-новата пиеса на Санс, специално написана за нашия фестивал. По този начин ние градим един мост между музиката на Испания, на България и на Европа – прекрасни творби, които имат място в програмата както на “Варненско лято”, така и на всички големи европейски фестивали.

Кои акцентни събития очертават характера на новото “Варненско лято”?

Емблематични акценти са първото гостуване в България на 27 юни на забележителния оркестър “Ференц Лист” от Будапеща под диригентството на големия цигулар и диригент Дмитрий Ситковецки, както и традиционното гостуване на Софийската филхармония на 3 юли с диригент Щефан Фрухт и солист Венцел Фукс, соло кларинетист на Берлинската филхармония.

Разбира се, очакваме с вълнение откриването на фестивала на 24 юни с оркестъра на Държавна опера Варна със солист големия френски тромпетист Ромен Лельо с програма предимно от музика от Черноморския регион. Ще чуем както винаги рапсодия “Вардар” – в изпълнение на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, воден от един от най-ярките български диригенти Маестро Иван Кожухаров, а след това Концерта за тромпет и оркестър на Арутюнян, това е един от големите арменски композитори на ХХ век, и Четвърта симфония на Чайковски.

Публиката ще се срещне с единствените български възпитаници, които са лауреати на първа награда на големия конкурс Мюнхен ARD и носители на наградата на публиката – великолепното клавирно дуо Алина и Николай Шаламови. Алина, с бащино име Комитова, е българка и двамата със съпруга й са възпитаници на школата на голямата българска пианистка Милена Моллова в Нов български университет, а след това правят международна кариера.

Естествено, много силно ще бъде както винаги представянето на български артисти и музиканти на фестивала. Ансамбъл “Пилекадоне” ще представи интересния кросоувър проект “Моята прекрасна лейди” в аранжимента на Пламен Проданов. Ще имаме и концерт, посветен на творчеството на патриарха на българската музика Панчо Владигеров в изпълнение на великолепното дуо Десислава Щерева и Евгения Симеонова.

В основната програма ще ни гостува квартетът на Брюкселската национална филхармония, сред членовете на ансамбъла е младата българска цигуларка Жаклин Прейс, те ще изнесат концерт с магьосника на кристалния орган Мишел Деньов, когото миналата година не успяхме да чуем, защото поради ред транспортни премеждия кристалният орган не можа да пристигне .

В основната програма има много събития, които ще впечатлят ценителите – Шостакович ансамбъл, клавирно трио Хановер, много специален ще бъде и заключителният концерт на фестивала – гостуването на хора “London Communiti Gospel Choir” на 6 октомври.

Това са все събития, които ще отговорят на вкусовете на всяка една аудитория – било то бароковата седмица или основната програма, или кросоувър, или театрални, или джаз продукции, или участието на легендарни музиканти. Любимецът на варненската публика Веселин Станев ще изнесе рецитал, емблематичните вариации “Голдберг” на Й. С. Бах ще чуем на 26 юни в аранжимента за струнно трио на легендата Дмитрий Ситковецки, който ще е и изпълнител на цигулковата партия, заедно с виолиста Андрей Гридчук и младата българска виолончелистка Лиляна Кехайова. Това е крайъгълно произведение в историята на музиката, което няма нужда от представяне.

Така че многобройни са вълнуващите моменти и се надявам много ценители на изкуството от България и чужбина да им се насладят. Да не забравяме, че това са 42 събития с участници от над 34 държави – нещо наистина мащабно. Надявам се в рамките на тези три месеца и половина да преживеем наистина уникални вечери.

Концертите в Летния театър са предизвикателство за организаторите, кого сте поканили на тази най-живописна сцена на открито?

Очакваме с нетърпение оперните спектакли от модула “Опера в Летния театър”, които ще представи Варненската опера – продукцията “Тоска” със солистка примата Красимира Стоянова и режисьор Сребрина Николова, операта “Хитрата лисичка” на Яначек – нещо изключително интересно под режисурата на Вера Немирова и с диригент Павел Балев.

На 11 август ще направим един много емоционален концерт – “Sonata’57”, посветен на 85-годишнината от рождението на Милчо Левиев. Оркестърът на Варненската опера ще свири под диригентството на Ганчо Ганчев. Ще се включат забележителни джаз музиканти – Антони Дончев, Теодосий Спасов, Вики Алмазиду – ще стане вълнуващ хепънинг за един голям български музикант и джазмен, какъвто е  Милчо Левиев.

Как развивате Вашата идея за отваряне на фестивала към нови публики тази година?

Ние настоятелно търсим вниманието на младите хора – и в майсторските класове, които проф. Минчо Минчев провежда в рамките на Лятната академия на “Варненско лято”, и на откритите сцени, които тази година ще бъдат под ръководството на проф. Фришеншлагер, дългогодишен ректор на Виенската академия. Там ще излязат в непосреден досег с публиката на туристическите комплекси и Варна много млади изпълнители от САЩ, Австрия, България, Чехия, Полша, Япония, Бразилия, Австралия, Русия, Словакия. Така Варна за пореден път ще покаже, че е място, където хармонията и музиката събират част от музикалния елит на целия свят в Европа на Черноморието. Защото първият български фестивали и един от най-старите фестивали в Европа трябва да е притегателна точка със своите географско-исторически дадености, но и със съвременния си ритъм и живот, който предлага днешна България. 

Джон Малкович как ще се впише във фестивалната стилистика?

Джон Малкович, един от най-големите драматични холивудски артисти на нашето време, ще дойде във Варна за участие в спектакъла “Адска комедия” на 23 юли. Той ще излезе на сцената на Фестивалния и конгресен център с Оркестъра на Виенската академия с диригент Мартин Хазелбьок. Знам, че хората асоциират Джон Малкович с Казанова, но той ще зарадва ценителите на изкуството в една изключителна музикално-театрална продукция. Този спектакъл е съвместна проява на нашия фестивал и Международния театрален фестивал “Варненско лято” от програмата “Интермецо”.

Разговаря Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев и личен архив

МАРИО ХОСЕН биография

Марио Хосен е цигулар, солист и диригент. Водещ, световно признат интерпретатор и експерт по творчеството на Николо Паганини. Репертоарът му е богат и стилово разнообразен, включва творби от италиански и немски барок до съвременна класическа музика, танго и джаз.

Сред оркестрите, на които е солист, се открояват Лондонската филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Виенският симфоничен оркестър, Academy St. Martin in the Fields, English Chamber Orchestra, Симфоничният оркестър на БНР, Оркестър Брукнер-Линц, I Solisti Veneti, Wiener Akademie, Софийската филхармония.

Виртуозът Марио Хосен е роден в Пловдив. На 8 години дебютира като солист на Пловдивската филхармония. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Сред преподавателите му са Дарина Данкова, проф. Михаел Фришеншлагер (ученик на Йехуди Менухин), проф. Жерар Пуле (ученик на Хенрик Шеринг).

Марио Хосен има издадени 22 албума за италианската звукозаписна компания Dynamic и за Doron Music Швейцария. Дискографията му включва интеграли с квартетите на Паганини, сонатите за цигулка на Бетовен, Бах и Хендел, концертите за цигулка и оркестър на Паганини, Брух, Менделсон, Брамс, както и световни премиерни записи на неиздавани творби на Паганини, Моцарт, Тартини, Рола, Меркаданте и Крайслер. Сред композиторите, които му посвещават творби, са Райнер Бишоф, Георги Арнаудов, Валтер Бер, Томас Марко, Алесандро Солбиати, Франсоа Пиер Декон.  Основател на Паганини ансамбъл Виена и артистичен директор на международната академия и музикален фестивал “Орфеус”, провеждани ежегодно във Виена.

Редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света „Musikverlag – Doblinger”, Виена.

Хосен е удостоен с много престижни награди, сред които наградата „София“ за музика и наградата на ФМ Класик радио. Артист е на „Thomastik Infeld”, Виена. Той свири на цигулка “Джовани Батиста Гуаданини” от 1749, която му е предоставена от Австрийската национална банка. Той е солист и диригент на Виенския камерен оркестър.

Артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято”.

ММФ „Варненско лято“ 2023 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия “Борис Георгиев”, Регионалния исторически музей, Аулата на Икономически университет – Варна, Дворец на културата и спорта – Летен театър, и Фестивален и конгресен център – Варна.

ММФ „Варненско лято“ е член на Европейската фестивална асоциация и на Българската фестивална асоциация.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – Летище Варна, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Посолството на Италия в България и Италианския културен институт, Испанския културен институт “Сервантес” и Посолството на Испания в България, Полския културен институт и Посолството на Полша в България, Унгарския културен институт и Посолството на Унгария в България, Посолството на САЩ в България, Посолството на Нидерландия в България, Посолството на Португалия в България и Португалския културен център “Камоеш”, програма MusicAIRE, съфинансирана от Европейския съюз.

Изданието се реализира с подкрепата на хотел „Черно море”, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена”, ресторант „Морска тераса“ , ресторант „Мистър Баба“, ресторанти „Стария Чинар“, клуб „Ментол“, Карта за вино тур Североизток, Гларус – крафт бира, Кока Кола.

Медийни партньори са Българска национална телевизия, Регионален телевизионен център –  Варна, Българско национално радио, Българска телеграфна агенция, Българско национално радио – Радио Варна, Moreto.net, ArtVarna.net, Нова Варна, Радио FM+, Радио Класик А, Портал Култура и списание „Култура“.

Билети на касата на Фестивален и конгресен център Варна и онлайн на сайта:

www.fccvarna.bg

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1013hPa 75% 1% 1m/s 0deg

25°C Усещане 25°C
1016hPa 50% 20% 3m/s 60deg

26°C Усещане 26°C
1013hPa 41% 40% 4m/s 80deg