Съдът във Варна потвъди ареста за държане и разпространение на 4 вида наркотици

Потвърден арест за държане с цел разпространение на марихуана в Разград

Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на мъж, обвинен в държане с цел разпространение и разпространение на наркотични вещества. Той е в ареста по силата на определение на Варненския окръжен съд, което обжалва пред висшестоящата инстанция.

Радомир И. е бил задържан на 7 юни при проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани със забранени субстанции. От дома на 22-годишния мъж били иззети 592.83 грама марихуана, 11,67 грама кокаин, 0.38 гр. метаамфетамин и 0,26 гр. екстази, както и електронни везни.

Защитата не оспори основателността на повдигнатото обвинение, но изрази несъгласие, че обвиняемият може да се укрие или извърши престъпление. Той е с чисто съдебно минало, няма криминални регистрации, има успешен бизнес, следва задочно в чужбина, признал е деянието и съдейства на разследването.

Апелативният прокурор обясни, че доказателствата сочат съпричастността на Радомир И. към престъпната дейност. Изтъкнато бе значението на задържаните количества наркотични вещества, които са от няколко вида, както и разпространението им чрез връзка по специален телефон за поръчки. Събраните данни показват добра подготовка за извършване на деянието, а не импулсивна проява.

Въззивният съд намери за правилно становището на проверяваната инстанция, че има достатъчно данни, подкрепящи обоснованото предположение за съпричастността на обвиняемия. Макар да няма опасност от укриване, реален е рискът от извършване на престъпление. Той се извежда от механизма на осъществяване на деянието, характеризиращо се с предварително планиране и трайно реализирана дейност. Тези обстоятелства изискват мярка за неотклонение „задържане под стража“. Именно тя съответства на обществената опасност на деянието, с оглед вредното въздействие на наркотичните вещества върху здравето на хората. От тази гледна точка висока е опасността и на дееца, предвид конкретното деяние. Осъществяването на дейността от дома му прави непригоден домашният арест. Тази втора по тежест мярка не би възпряла младия мъж да извърши престъпление.

С тези аргументи Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на Радомир И. Определението не подлежи на обжалване.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

29°C Усеща се 30°C
1008hPa 51% 42% 4m/s 120deg

29°C Усещане 30°C
1007hPa 53% 67% 7m/s 120deg

33°C Усещане 33°C
1006hPa 38% 20% 5m/s 150deg