Производители на спиртни напитки, вино и бира, са внесли през 2023 г. в държавния бюджет 262,4 млн. лв. акциз

Производители на спиртни напитки, вино и бира, са внесли през 2023 г. в държавния бюджет 262,4 млн. лв. акциз

Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки

Както и на предишните срещи с представители на производители и търговци на акцизни стоки, цел на разговорите беше задълбочаване партньорството, подобряване на механизма за сътрудничество, намаляване на административната тежест и елиминиране на нелегалните и корупционни практики.

Представителите на бранша приветстваха новата методика за обработката на заявки в системата на Агенция „Митници“ „Сървиз деск“, която от 1 април се въвежда за големите данъкоплатци в секторите „Алкохол и алкохолни продукти“, „Тютюневи изделия“ и „Горива и петролни продукти“. Мярката е с цел да оптимизира комуникацията с администрацията. Наред с това се предвиждат и регулярни срещи с бизнеса, а по предложение на алкохолния бранш ще зачестят и семинарите за техни служители относно прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове.

Представителите на бранша поставиха и други наболели проблеми, като нелегалното производство на алкохол с цел реализация на черния пазар, имитиращите продукти, както и редица процедурни въпроси по администрирането на складовете и акцизните стоки.

През 2023 г. десетте най-големи компании в бранша, сред които са вносители, производители на спиртни напитки, вино и бира, са внесли в държавния бюджет 262,4 млн. лв. акциз, както и 17 млн. лв. ДДС при внос. 159 000 л е задържаният по подозрения за нарушение етилов алкохол през изминалата година, като за същия период са установени и над 40 000 л бира и  над 6000 л вино. И в трите категории са отбелязва значителен ръст спрямо резултатите за 2022 г.

Това беше третата от кръга срещи с представители на икономическите оператори, произвеждащи или търгуващи акцизни стоки.

Освен директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова в срещите участват и двамата заместник-директори на институцията Людмил Маринов и Георги Александров.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1001hPa 52% 100% 1m/s 0deg

15°C Усещане 14°C
1002hPa 75% 20% 4m/s 90deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 75% 2m/s 110deg