Путин: Моментът е преломен, срещу Русия отново е започната война

Путин пропусна да поздрави западните лидери за Нова година, от ЕС поздрави само Орбан

Руският президент Владимир Путин заяви днес в реч, която произнесе на парада по повод Дена на победата, че светът се намира в ключов преломен момент и че руснаците водят патриотична борба за бъдещето на страната си. Това изявление Путин направи в деня, в който страната отбелязва годишнината от победата над нацистка Германия във Втората световна война, съобщиха световните агенции.

“Днес цивилизацията отново е изправена пред решаващ повратен момент. Срещу нашата родина е разгърната истинска война. Ние отблъснахме международния тероризъм, ще защитим жителите на Донбас, ще гарантираме нашата сигурност”, заяви Путин на празника.

Всяка идеология на превъзходството е по своята същност отблъскваща, смъртоносна и престъпна, подчерта той в речта си на Парада на победата на Червения площад. В същото време той отбеляза, че западните елити “продължават да говорят за своята изключителност, да настройват хората едни срещу други и да разделят обществото, да провокират кървави конфликти и преврати, да сеят омраза, русофобия, агресивен национализъм, да унищожават онези семейни, традиционни ценности, които правят човека човек”.

Всичко това, според Путин, западните страни правят, за да “продължат да диктуват, да налагат волята си, правата си, правилата си на народите – по същество система на грабеж, насилие и потисничество”.

“Изглежда, че те са забравили до какво доведоха безумните претенции на нацистите за световно господство. Забравили са кой победи това чудовищно, тотално зло, кой бранеше родината си и не пожали живота си за освобождението на европейските народи”, подчерта президентът. 

Паметта на защитниците на родината е свещена за Русия, Москва отдава почит на борците срещу нацизма от САЩ, Великобритания и други страни, увери Путин. Той изрази увереност, че “опитът на солидарността, партньорството в годините на борба с общата заплаха е безценно наследство, солидна основа във време, когато набира скорост необратимото движение към един по-справедлив многополюсен свят, основан на принципите на доверие и неделима сигурност, равни възможности за самобитно и свободно развитие на всички страни и народи”.

Той подчерта, че Русия, както и абсолютното мнозинство от хората на планетата, иска “да види бъдеще, което е мирно, свободно и стабилно”, отбелязва ТАСС.

В 10-минутната си реч на Червения площад президентът повтори познати послания, които е отправял многократно през близо 15-те месеца на войната на Русия в Украйна. Той заяви, че “западните глобалистки елити” сеят русофобия и агресивен национализъм, а украинският народ е станал “заложник на държавен преврат” и на амбициите на Запада, отбелязва Ройтерс.

Путин не спомена предизвикателствата, пред които е изправена Русия, докато силите ѝ се подготвят за очакваната мащабна контраофанзива от страна на Украйна, нито очерта някакъв път към победата.

Речта, последвана от огромен военен парад на Червения площад, бе произнесена след серия от удари на територията на Русия този месец – включително предполагаемата атака с дрон срещу самия Кремъл, извършена преди по-малко от седмица.

Превод и редакция: БТА

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1013hPa 63% 0% 8m/s 320deg

15°C Усещане 14°C
1020hPa 79% 75% 3m/s 300deg

16°C Усещане 16°C
1016hPa 82% 20% 3m/s 260deg