Путин: Русия иска всеобхватно и справедливо уреждане на конфликта в Украйна

Путин: Русия иска всеобхватно и справедливо уреждане на конфликта в Украйна

Русия е отворена за диалог относно Украйна за мирно разрешаване на конфликта, но преговорите трябва да вземат предвид нейните интереси и да вървят заедно с обсъждане на глобалната стабилност и надеждни гаранции за сигурност. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за агенция Синхуа, чийто текст е публикуван на сайта на Кремъл.

„Искаме всеобхватно, устойчиво и справедливо уреждане на този конфликт с мирни средства и сме отворени за диалог по Украйна“, каза руският лидер. Той отбеляза, че това трябва да са преговори, които отчитат интересите на „всички страни, участващи в този конфликт, включително нашите интереси“.

„Съчетано със сериозен разговор за глобална стабилност, за гаранции за сигурност както на противниковата страна, така и, разбира се, на Русия“, подчерта Путин, отбелязвайки, че това трябва да са надеждни гаранции.

Западна несигурност

В същото време руският лидер вижда проблеми с надеждността на подобни гаранции от Запада.

„И основният проблем е именно надеждността на каквито и да било гаранции, тъй като имаме работа с държави, чиито управляващи кръгове предпочитат световен ред, основан не на международното право, а „ред, основан на правила“, за които постоянно говорят, но които не видях, с които никой не е съгласен и които очевидно се променят в зависимост от текущата политическа ситуация и интересите на тези, които ги налагат“, подчерта Путин.

Желание за преговори

Президентът отбеляза, че Руската федерация е готова за преговори. „Нещо повече, ние проведохме тези преговори“, каза президентът, като припомни, че през април 2022 г. в Истанбул руската и украинската делегации са подготвили проект на бъдещо мирно споразумение, като са взети предвид изискванията на Киев, включително за гарантиране на сигурността на Украйна в бъдеще.

„Нещо повече, ръководителят на украинската делегация парафира основните положения на проекта на документа“, отбеляза Путин. „Западните партньори ни убедиха, че е необходимо да се създадат условия за окончателното одобрение и подписване на това споразумение. И основното – руските войски да се отдръпнат от столицата на Украйна – Киев. Ние направихме това“.

Според президента обаче, вместо да подпише мирно споразумение, украинската страна неочаквано обяви прекратяването на преговорите. „Както по-късно заявиха украински официални лица, включително защото техните западни съюзници им препоръчаха да продължат военните действия и да работят с тях за постигане на стратегическо поражение на Русия“, каза Путин. Той увери: “Никога не сме отказвали преговори”.

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 17°C
1017hPa 72% 40% 6m/s 120deg

25°C Усещане 24°C
1016hPa 41% 0% 2m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1015hPa 57% 20% 3m/s 90deg