Раннохристиянска базилика, открита край село Звездица, е сензацията на археологически сезон 2022 г. (ВИДЕО)

Раннохристиянска базилика, открита край село Звездица е сензацията на археологически сезон 2022 г. (ВИДЕО)

Варненските археолози споделиха пред медиите в морската столица за своите по-важни открития от изминалата вече 2022 г., предаде СайтЪТ. Едно от най-интересните открития е раннохристиянска базилика, открита край село Звездица. По думи на гл.ас. д-р Васил Тенекеджиев, който работи по обекта, предолага се, че църквата е от VI век и е част от манастирски комплекс. Намира се на път, който води до южния бряг на Варненското езеро. За обекта се знае от Карел Шкорпил, намерил там няколко мраморни плочи с кръстове. 

При проведените този сезон разкопки, варненските археолози откриват архитектура, част от която е документирана с дрон. „Това е една от най-големите раннохристиянски базилики в околностите на Одесос“, каза Тенекеджиев и добави, че църквата е със скъп градеж, мраморни плочи, украсени с релефи капители и бази. „Намерихме парчета от плоча на олтарната преграда, които сглобихме като пъзел“, сподели още ученият. 

По думите му това е многообещаващ обект, обнадеждаващ силно екипа на музея, който получава ценна подкрепа при проучването му от Кметството в Звездица. Финансирането на досегашните дейности е от Община Варна, но учените се надяват тази година за разкопките на базиликата да има средства от държавата.

Друг интересен обект, който археолозите са проучвали е крепостта “Кастрици”. По данни на ръководителя на разкопките Игор Лазаренко, през миналата година са били открити множество монети, както и интересен кръст, който е датиран 12-13 в.

Наред с това, археолозите са разкрили част от светилището на Античния Одесос разкриха варненски археолози при разкопки през миналата година. Находката е резултат от разкопки в частен терен в Гръцката махала, готвен за инвестиционен проект. Любопитното в случая е, че са намерени три ритуални ями. Всички те пълни с разнообразни находки, предимно фрагменти от амфори и друга посуда.

Повече за откритията през 2022 г. от варненските археолози може да видите във видеото!

Видео СайтЪТ

Стана ясно още, че близо 107 000 души са посетили обектите на отдел „Археология“ на Регионалния исторически музей във Варна през миналата година.

Сред осъществените през 2022 г. изложби е „Най-старото злато“ от фонда на музея, както и „50 години от откриването на Варненския некропол“ – на открито в Морската градина. Музейните специалисти са автори и на гостуващи изложби, с които са се представили в София, Благоевград, Враца, Плевен, Бургас, Пловдив и Велики Преслав. Това са „50 години златна Варна“, „Братя Шкорпил – пазители на историческата памет“, „Нови хоризонти в праисторията“ и „Одесос през Късната Античност“. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 6°C
1014hPa 100% 10% 1m/s 0deg

9°C Усещане 7°C
1016hPa 65% 20% 5m/s 30deg

2°C Усещане 1°C
1014hPa 93% 40% 2m/s 250deg