Разказ за Стара Варна в снимки

Разказ за Стара Варна в снимки

Днес СайтЪТ ще Ви срещне с варненката Лора Минева, която притежава огромна колекция от фотографии, проследили развитието и промяната на Варна в продължение на близо век. Лора е администратор и на групата Стара Варна – история в снимки, в която са публикувани хиляди фотографии на морската столица, които са прозорец, през който любопитно можем да надникнем в миналото и с удивление да видим, колко много се е променил градът ни. Варненката е публикувала и първата известна фотография на Варна, която е дело на английския фотограф Ричард Никлин. Тя е направена на 8 септември 1854 г. по време на Кримската война (1853-1856 г.).

Първата запазена до днес фотография на Варна е работа на английския фотограф Ричард Никлин. Тя е направена на 8 септември 1854 г. по време на Кримската война (1853-1856 г.).

Какво пише “Морски вестник” за първата фотография на Варна:

Фотографията е изглед от прозореца на английския фотографски офис във Варна. На преден план ограда от широки дъски, зад нея каменна къща с покрив покрит с турски керемиди и каменни комини. В двора на къщата – дървена мачта, укрепена с три въжета, на върха на която е прикрепено френското знаме.

В началото на Кримската война към корпуса на кралските сапьори и миньори са придадени професионалния фотограф Ричард Никлин, ефрейтор Джон Пендеред и младши ефрейтор Джон Хамънд. Те тръгват от Лондон за Варна на 11 юни 1854 г. на борда на транспортния параход „Тайнмаут“ и носят със себе си два фотоапарата и 16 сандъка с фотографско оборудване. На 24 юли 1854 г. фотографите са прикрепени към капитан Джон Хакет от щаба на армията. Те потънали (заедно със своето оборудване и снимки) на борда на „Рип ван Уинкъл“ край Балаклава по време на силна буря в Черно море на 14 ноември 1854 г.

На 8 септември 1854 г. снимката е подарена на капитан Феърфакс Чарлз Хасард . От 1877 г. полковник Хасард служи в Южна Африка (Cape of Good Hope), през 1877-1878 г. участва в Деветата Кафирова война, през 1879 г. се присъединява към щаба на генерал-лейтенант лорд Челмсфорд и участва във войната със зулусите (Zulu War), като командир на кралските инженери.

В Южна Африка полковник Хасард носи със себе си и фотографията от Варна. Тук тя попада в личната колекция на д-р Артър Дейвид Бенсусан (1921-2007) от Йоханесбург (сега в музея на фотографията Бенсусан в Нюттаун, Йоханесбург, Република Южна Африка).

Представяме Ви една много малка част от безценния снимков архив, с който разполага Лора Минева:

Бившият Летен театър предоставен за бъдещия Планетариум.
Ул. “Хан Крум”

Изложбена палата в Морската градина, 1939г.

Ето какво още споделя варненката:

Г-жо Минева, как се зароди идеята да създадете групата Стара Варна – история в снимки?

Създадох тази група в памет на моя баща, който почина на 5 септември 2021 година. Той бе историк по душа, отдаден изцяло на каузата “Македония”, без да имаме македонски корени, родолюбец и идеалист.

В родната ми къща имаме богата библиотека от книги, предимно исторически. Това беше неговия живот, отдаден изцяло на България.

Потомци сме на заслужили възрожденски родове от Котел и Велико Търново. Със създаването на тази група исках по някакъв макар и скромен начин да продължа делото му. Не зная до колко успявам да се справя.

Тук искам специално да благодаря Önder Emiroğlu (Йондер Емироглу). Той ми помага изключително много в администрирането на групата, което никак не е лесно и използвам възможността да му поднеса благодарности за безвъзмездния труд, който оказва, за да поддържаме нашият виртуален клуб на ниво.

Морските бани. Тържествено откриване на новите централни морски бани във Варна на 10 юли 1926 г.
4 юли 1935 година, пристанище Варна. Н.В. Цар Борис III по време на посещението си на френския контраминоносец “Вердюн”.

Несъмнено успявате да се справите добре. Действително обаче колекцията Ви от стари фотографии е огромна, имате ли представа, колко са точно снимките, които притежавате и откъде са събани?

Снимките са страшно много, не съм ги броила и може би няма и да мога. Първоначално със създаването на групата публикувах само мои лични снимки. Идеята ми беше групата да бъде новаторска в това отношение – само лични снимки и спомени да се публикуват. Но на много хора това не им допадна и започнаха да напускат отегчени.

Тогава разбрах, че никой не желае да разкрива личния си живот и този на предците си. Лично аз нямам от какво да се срамувам.

Затова промених методологията и започнах да издирвам стари снимки на град Варна. Питате ме от къде…. Странно, но първоначално от немски, руски и турски архиви и сайтове. Сега ги търся от стари книги на кореняци варненци и от библиотеката, която за съжаление не е много богата. 

Как според Вас се е променила Варна за по-малко от век?

За мен 60-70 години в историята на Варна е твърде кратък исторически период. И за съжаление е най-диструктивния в архитектурно отношение. В групата са публикувани снимки на повече от 120 години. Развитието на Варна, като градоустройство и архитектура,озеленяване, оформяне на улици, площади и сгради започва в края на 19 век и продължава до 40-те години на 20 век. През този период във Варна творят плеада от архитекти и инженери завършили образованието си в чужбина. Които създават основния облик на Варна като европейски град и черноморски курорт. 

Варна,улица “Преславска” 20-те години на ХХ век.
Булевард “Мария Луиза”. Кръстовището с булевард “Владислав Варненчик” и изглед към паметника на загиналите приморци и Военния клуб. 
Стара Варна. Улица “Черноризец Храбър” в посока храм “Свети Атанасий”.

Кои са най-ценните снимки от Вашата колекция?

Всяка снимка, която публикувам за Стара Варна за мен е ценна. Тези снимки ме връщат в една друга епоха, в друг свят. В групата съм публикувала първата запазена до днес фотография на Варна, която е работа на английския фотограф Ричард Никлин.

Тя е направена на 8 септември 1854 г. по време на Кримската война (1853-1856 г.)., Самата аз научих много неща от по възрастното поколение от мен, за което съм им много благодарна. 

Моля, да споделите с нашите читатели и няколко по-интересни Ваши фотографии, с тяхната история?

Мога да кажа, че всички снимки свързани с историята на град Варна са ми любими. Например: Паметникът на трудовака се намира в югоизточната част на местността “Карантината”, в основата на ската под пътя за кв. Галата в близост до брега на морето.

Той е изграден през 1933 г. Проектирането на паметника възложили на варненския скулптор Кирил Георгиев, същият който две години след това ще направи бюста на хан Аспарух за тържествения подход на Аспаруховия вал. Самият паметник е направен в памет на двама трудоваци, загинали недалеч от там. Нещастието станало на 5 октомври 1932 г. след срутване на голяма земна маса по време на изкопни работи. 

А ето и поглед назад в миналото на Варна:

Пристанище Варна:изкопни работи, 1904-1908 година. Постройка на градския канал. Работен процес. Период 1901 – 1910 година.
Групов портрет на спортистите и членовете на клуба, 1930-те години. Шипченски сокол е футболен клуб от град Варна. 
Морските бани. Тържествено откриване на новите централни морски бани във Варна на 10 юли 1926 г
 Вълноломът през зимата. Шествието на Богоявление за хвърляне на кръста в първите години на ХХ век. Период 1901 – 1906 година. Издателство 1906 година.
На 18 юли 1898 година кметът Ж. Жеков издал заповед, с която заставил местните файтонджии да се съобразяват с общоприетата тарифа за превоз на пътници. 
Магда Петканова, Евгения Марс и Атанас Илиев. Морската градина, Варна, 1933 г.
Магда Петканова, Евгения Марс и Атанас Илиев. Морската градина, Варна, 1933 г.
Варна, улица “Чирпанска” №10 /”Драган Цанков”/. Юрганджийница “Атлазъ” на Петър Иванов.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

21°C Усеща се 20°C
1022hPa 37% 20% 5m/s 360deg
20°C Усещане 19°C
1023hPa 42% 100% 4m/s 350deg
24°C Усещане 23°C
1021hPa 38% 75% 7m/s 80deg