Родители от Варна тръпнат в очакване ще удължат ли междусрочната ваканция

Най-дискутираната тема сред родители във Варна е дали ще бъде удължена междусрочната ваканция, за да бъде снижен, доколкото е възможно, рискът от заразяване с някой от върлуващите вируси, научи СайтЪТ.

Слуховете, че това ще се случи, плъзнаха, след като синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” призова да бъде увеличена ваканцията между двата срока в интерес на опазването на здравето на учениците и учителите и да не се прибягва към варианта за онлайн обучение. 

Към този момент отговор от Министерството на образованието няма, каза пред БНР председателят на синдиката Юлиян Петров. 

Междувременно за СайтЪТ родители споделиха, че в някои училища за по-малките ученици дистанционната онлайн форма на обучение е заменена с т. нар. асинхронно обучение, при което на децата се задават задачи, които те трябва да изпълнят в рамките на деня и да ги представят. Това спестява стресът по-малките да стоят пред екраните и да се опитват за краткото време от 20 минути за учебен час онлайн да се справят с материала.

Майка на първокласник от Варна: Това не е обучение, а онлайн мъчение за деца, родители и учители!

По-големите ученици, както медията ни информира, се справят по свой нов модел с дистанционното обучение, като изключват микрофоните си и едновременно са в час и следят преподавателят, а в същото време на друго устройство играят въодушевено онлайн игри.

“Трите години видяхме какви са дефицитите и ползите от онлайн обучението. В тази ситуация, когато се надсложи и поне 30% болни учители и ученици – нещата в никакъв случай не би трябвало да са релевантни към онлайн обучение, макар повече от половината области, където е обявена грипна епидемия, да са приели това решение”, обясни той и посочи, че решението за онлайн обучение се взима от Регионалното управление на образованието. Затова от Синдикат “Образование” призовават МОН да вземе централно решение:

Нормално е да се помисли да се увеличи тази еднодневна междусрочна ваканция, което до голяма степен ще предотврати развитието на заразата. След това ще се навакса този учебен материал”, коментира за БНР Юлиян Петров.

В интервю за предаването “Преди всички” Петров беше категоричен, че като се увеличава учебното съдържание и време няма да се подобрят резултатите. Само с това няма да се случи, смята той. 

Според него онлайн обучението е пълно с дефицити и то трябва да се прилага в крайна ситуация, например при дървена ваканция, а не по време на грипна ваканция. По думите му ползите от него са много малко

“Тук желанието е да покажем, че не сме изпуснали учебен материал и евентуално трябва да имаме по-добри успехи. Само че това не е основната причина. Други неща трябва да променим – по отношение на ситуацията в клас, да има възпитание, да има спазване на училищния правилник, да има партньорство между родители и учители и да се минимизират изключенията. Това със сигурност ще даде по-бързо резултати, отколкото да увеличаваме учебната година”.

Зимна ваканция нямаме, ако махнем почивните дни и официалните празници, подчерта също Юлиян Петров. Според него това не е полезно за самите ученици, защото те имат нужда да бъдат със своите родители през това време. По думите му е полезно да има по-голяма зимна ваканция.

“Това не е добре. Това не води до по-добри резултати. Много по-полезно за децата би било това общуване с техните родители. Писането на почивни дни като ваканция – за мен е някакъв дефицит, не ми се вижда сериозно“, изказа мнението си той.

Снимка: СайтЪТ

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1017hPa 72% 0% 3m/s 100deg

12°C Усещане 11°C
1016hPa 71% 100% 1m/s 0deg

16°C Усещане 15°C
1016hPa 63% 75% 3m/s 20deg