Румен Радев: България вече договаря параметрите по осигурената от Европейската комисия подкрепа от 600 млн. евро за охраната на външните граници на ЕС

Румен Радев: България вече договаря параметрите по осигурената от Европейската комисия подкрепа от 600 млн. евро за охраната на външните граници на ЕС

България се утвърждава все повече като държава, която едновременно с аргументираното отстояване на нашите интереси, генерира и важни инициативи и идеи, допринасящи за формирането на ефективни европейски политики. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел преди началото на заседанието на Европейския съвет. Държавният глава подчерта, че благодарение на настойчивата и аргументирана позиция на страната ни на няколко заседания на Европейския съвет, България е постигнала значителен пробив в европейската политика в сферата на миграцията.

Само преди броени дни страната ни, заедно с Европейската комисия, стартира пилотен проект за намаляване на нелегалната миграция и за укрепване на нашата граница, посочи Румен Радев. Президентът изрази признателността си към председателя на Европейската комисия и на страните от ЕС за проявената солидарност и споделения ангажимент за охраната на външните европейски граници, както и за оказаната подкрепа за предприетите от България действия в тази насока.

„На 14 март бе приет нов стратегически подход за опазване на външните граници на Съюза и ще бъдат инвестирани 600 млн. евро за техническа помощ. Отбелязано е, че първи приоритет е ключовата българо-турска граница, т.е. основната част от тези пари идват за България“, посочи държавният глава. Румен Радев добави, че българската страна вече активно договаря техническите параметри на тази помощ.

България вече е отправила и предложение на територията на страната ни да се създаде международна оперативна група за борба с нелегалния трафик, тъй като заловените у нас трафиканти са граждани на почти всички държави членки на ЕС. „От разпитите на тези трафиканти се установява, че редица ръководни и финансови центрове на тази мощна международна мрежа са в държавите, които са привлекателни за мигрантите, не в България“, посочи президентът. Румен Радев подчерта, че подобна международна оперативна група ще улесни координацията и обмена на информацията, както и съвместните акции по разбиването на центровете за управление на нелегалния трафик на хора към Европа.

По думите на президента всички усилия, които България полага, и постигнатите резултати, се оценяват все по-високо и страната ни получава все по-голяма подкрепа за членството си в Шенген, включително конкретен период, в който може да постигне това. „Силно се надявам, че следващото правителство и парламент ще запазят тази скорост, ще приемат необходимите закони и по същия начин твърдо ще отстояват интересите на нашата страна“, посочи Румен Радев.

В отговор на въпрос държавният глава подчерта, че България е важна част от Европейския механизъм за мир, който има за цел укрепването на отбранителните способности на държавите от ЕС в светлината на европейската визия за стратегическа автономия. Визитата на комисар Тиери Бретон започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на българската отбранителна индустрия, напомни президентът и добави, че заедно с ЕК страната ни ще продължи да привлича инвестиции в този сектор за изграждане по-модерни производства и за попълването на нашите запаси.

Но България, заедно с други девет държави от ЕС, не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна като част от тази инициатива, подчерта още Румен Радев. 

Държавният глава посочи също така, че България има интерес да внедрява технологии, така че да може да произвежда и боеприпаси по натовски стандарти, а и във внесената от Министерството на отбраната в предишния парламент Програма за приоритетни инвестиционни разходи е предвидено придобиването на 155-милиметрови гаубици по натовски стандарт. „За съжаление, парламентът отхвърли и даже не разгледа тази програма. Знаете как обилно се говореше за модернизация на Българската армия, а в същото време не се и разгледа програмата на Министерството на отбраната“, напомни Румен Радев.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

14°C Усеща се 14°C
1005hPa 88% 75% 1m/s 100deg

13°C Усещане 12°C
1007hPa 55% 6% 2m/s 300deg

14°C Усещане 14°C
1003hPa 88% 44% 1m/s 0deg