Румен Радев: Изграждането на петролопровод между Александруполис и Бургас ще осигури реална диверсификация и алтернативни доставки на нефт

Румен Радев: Изграждането на петролопровод между Александруполис и Бургас ще осигури реална диверсификация и алтернативни доставки на нефт

В Атина бяха подписани меморандуми за сътрудничество между България и Гърция за проучване на възможността за изграждане на петролопровод от Александруполис до Бургас, както и за гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ

Изграждането на петролопровод между Александруполис и Бургас ще осигури реална диверсификация и алтернативни доставки на нефт за най-голямата рафинерия на Балканите, както и за региона на Черно море. Това заяви президентът Румен Радев днес в Атина. Българският държавен глава и министър-председателят Кириакос Мицотакис проведоха среща, след което участваха в церемония по подписването на двустранни меморандуми между България и Гърция за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод от Александруполис до Бургас, както и за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ. В българската делегация, водена от президента Румен Радев, са заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов.

„Подписаните енергийни споразумения са поредна крачка в задълбочаването на стратегическото партньорство между България и Гърция, основано на общи интереси, взаимно доверие и споделени европейски ценности“, посочи Румен Радев. Обща бе позицията, че политическата воля на най-високо равнище в България и Гърция е фактор за търсенето на съвместни практически решения в дух на солидарност на проблемите със сигурността на енергийните доставки, сериозно нарушени вследствие на войната на Русия срещу Украйна.

По идентичен начин стои и въпросът за осигуряването на достъп до гръцките терминали за втечнен газ и до съхраняването на природния газ в газохранилището в Чирен, крайно необходим за развитието на икономиките на България и Гърция.

Подписаните днес документи имат голямо значение за цяла Европа и показват какво могат да постигнат заедно две страни членки на Европейския съюз, обединени от принципите на добросъседството и европейските ценности, подчертаха още Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата отбелязаха и значението на гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност между България и Гърция за изграждането на надеждни вериги за доставки по оста Север-Юг в условията на задълбочаващ се военен конфликт в непосредствено съседство.

Румен Радев изрази признателността си за визионерството на министър-председателя Кириакос Мицотакис за развитието на двустранните отношения между Гърция и България през последните години, както и за проявената солидарност и оказаната подкрепа от страна на Гърция след спирането на руските доставки на природен газ през април 2022 г.

Обща бе и позицията, че България и Гърция са пример и имат ключова роля за утвърждаването на сигурността, стабилността и добросъседството в целия регион на Югоизточна Европа, а подписаните днес споразумения променят енергийната карта на Югоизточна Европа.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 16°C
1008hPa 45% 40% 7m/s 300deg
17°C Усещане 15°C
1014hPa 26% 20% 6m/s 260deg
20°C Усещане 19°C
1009hPa 24% 20% 7m/s 280deg