Румен Радев: Засилват се престъпленията от омраза срещу българите в Северна Македония

Румен Радев: Засилват се престъпленията от омраза срещу българите в Северна Македония

Очакваме ЕС да реагира не само когато са засегнати представители на европейски институции в РСМ, но и в случаите на посегателства срещу европейски граждани или хора с българско самосъзнание в тази страна, призова Румен Радев на среща с европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи

Само чрез спазването на правата на човека и на принципите на добросъседство Република Северна Македония може да постигне напредък в процеса на европейска интеграция. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с комисаря по политиката на разширяване и съседство на ЕС Оливер Вархеи.

В началото на срещата държавният глава подчерта, че България високо цени активната работа и рационалния подход на Европейската комисия и лично на комисаря по разширяване и съседство за ускоряването на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани, което е особено важно за гарантиране на стабилността и сигурността на Европа.

Румен Радев напомни, че именно в резултат на ползотворните му срещи с комисар Вархеи и активната съвместна работа беше изработена преговорната рамка, която отвори пътя на Република Северна Македония към Европейския съюз, като в същото време се гарантира защитата на правата на българите в страната и българското културно-историческо наследство. Във връзка с това държавният глава изрази безпокойство от липсата на напредък по най-важния въпрос, който е и задължително условие за начало на преговорите за присъединяване към ЕС – промяна в Конституцията на РСМ и с вписването на българите като съставна част от държавотворните народи.

„Свидетели сме на засилваща се системна дискриминация, на полицейски, административен и съдебен произвол спрямо българските сдружения, на засилване на престъпления от омраза срещу българите и хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония“, подчерта Румен Радев. Президентът открои системния натиск и посегателства спрямо българите и българските клубове в РСМ през последните месеци, както и приемането на закон с ретроактивно действие за фондациите и гражданските сдружения, на базата на който от 17 000 неправителствени организации в страната бяха закрити единствено два български клуба.

България високо цени реакцията на европейските институции и острото осъждане на отказа на Северна Македония на 6 май да допусне на нейна територия евродепутата Андрей Ковачев, посочи държавният глава и допълни: „Очакваме да има такива реакции не само когато са засегнати правата на членове на ЕП, но и на обикновените европейски граждани, на гражданите на РСМ с българско самосъзнание“.

Комисар Вархеи изрази разбирането на Европейската комисия за значението на откритите въпроси между България и РСМ и посочи, че ускоряването на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани може да се постигне само ако е приемлив за всички страни. Комисар Вархеи заяви също така, че Копенхагенските  критериите са ясно разписани и недвусмислени и ЕК ще продължи да проследява тяхното изпълнение.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1015hPa 88% 80% 2m/s 340deg
18°C Усещане 18°C
1017hPa 72% 100% 3m/s 100deg
18°C Усещане 19°C
1016hPa 100% 100% 3m/s 130deg