Събитието „7 дни изкуство и дизайн“ завършва с Годишния концерт на специалност „Хореография“ на ВСУ “Черноризец Храбър”

Събитието „7 дни изкуство и дизайн“ завършва с Годишния концерт на специалност „Хореография“ на ВСУ "Черноризец Храбър"

Годишният концерт на студентите от специалност „Хореография“ на Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” ще се проведе на 23 юни 2023 г. от 18,30 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна. На концерта ще бъдат представени произведения на студенти от специалността, изградени на основата на фолклорното и съвременното танцово изкуство. Специални гости и изпълнители ще са възпитаниците на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна.

В процеса на четиригодишното обучение на студентите от специалност “Хореография” на ВСУ “Черноризец Храбър” те придобиват знания във всички аспекти на професията „хореограф“ – творчески, постановъчни, преподавателски и ръководни. Висок е процентът на реализация на възпитаниците на специалността като ръководители на танцови ансамбли, учители в средното образование, изпълнители в танцови формации и ансамбли. Академичният танцов театър на университета е творческата лаборатория, в която студентите, доказали в най-висока степен изпълнителски качества и умения, усъвършенстват танцовите си способности и получават възможност за реализиране на творческите си идеи в реална среда. Преди месец концерт-спектакълът „Традиции в ритъм и творчество“, посветен на 25-годишнината от създаването на Академичния танцов театър на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, изпълни до краен предел зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна. Преподавателският колектив, който работи със студентите, бе отличен с едно от най-високите отличия на Съюза на музикалните и танцови дейци в България – „Златна лира“. Екипът бе удостоен с почетни плакети на кмета на Община Варна, на Националното представителство на студентските съвети, на Асоциацията на училищата с професионално и разширено обучение по хореография.

Концертите на Академичния танцов театър и на студентите от специалност „Хореография“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ привличат все повече публика не само от Варна и региона, но и от цяла България.

Билети за концерта се продават на касите на Фестивалния и конгресен център и онлайн на: bit.ly/3PoAncu

Годишният концерт на специалността е част от програмата на събитието “7 дни изкуство и дизайн” на катедра “Изкуства” и Архитектурния факултет на Варненския свободен университет.

Днес – 22 юни, в 12,30 ч. в Източния парк на университета ще се проведе Годишното модно ревю на студентите от специалност “Моден дизайн”, в което ще бъдат представени творческите виждания, свързани с устойчивата мода и актуалните тенденции в областта на облеклото, разработени под ръководството на доц. д-р Капка Манасиева – ръководител на катедра “Изкуства”. Възпитаниците на специалността Милица Владимирова и Халил Дуралиев ще представят собствени модни брандове, които работят като стартъпи още по време на обучението на двамата студенти в университета.

В рамките на инициативата във ВСУ „Черноризец Храбър“ вчера бяха открити интересни изложби на студентите от специалност “Графичен дизайн”.

Повече от 70 студентски проекта съдържа експозицията, която бе открита в Учебно-спортния комплекс на ВСУ “Черноризец Храбър”. Студентите представят свои разработки на пиктограми, идеограми и думи като илюстрации. Част от задачите са свързани с визуалната комуникация на хипотетични Олимпийски игри, домакин на които би могла да бъде страната ни. Проектите на студентите са създадени под ръководството на доц. д-р Виктор Петков.

“Да опазим горите на България” е изложба на плакати, изработени от второкурсниците от специалността, под ръководството на доц. д-р Диана Сотирова. Плакатите са инспирирани от течения и стилове в изкуството като минимализъм, ар нуво и ар деко, и са част от дисциплината “История и концепция на графичния дизайн”. Изложбата е разположена в Централното фоайе на университета.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

26°C Усеща се 26°C
1008hPa 73% 32% 0m/s 0deg

23°C Усещане 23°C
1009hPa 66% 100% 4m/s 40deg

28°C Усещане 28°C
1009hPa 44% 100% 3m/s 170deg