Седмата международна конференция „Диабет и редки ендокринни заболявания“ събра водещи учени от Европа

Седмата международна конференция „Диабет и редки ендокринни заболявания“ събра водещи учени от Европа

В периода 20 – 22 април 2023 г. в Поморие се проведе Седмата международна конференция  „Диабет и редки ендокринни заболявания“, организирана от Варненското дружество по детска ендокринология с подкрепата на УМБАЛ “Св. Марина” – Варна и МУ-Варна. Над 140 бяха участниците в научното събитие, което бе и част от програмата на 60 годишния юбилей на Катедрата по педиатрия в МУ-Варна.

Водещи специалисти от  Швейцария, Дания, Великобритания, Холандия, Турция, Италия, Франция, Сърбия и България акцентираха върху съвременните аспекти при превенцията, лечението, проследяването на диабета при деца, юноши и млади хора и използването на съвременните технологии, както и върху редките ендокринни заболявания и затлъстяването. Учените обърнаха специално внимание на необходимостта за мултидисциплинарни и трансгранични грижи за малките пациенти и върху скрининга и профилактиката на диабет тип 1.

В отделна сесия, посветена на младите учени в ендокринологията, със собствени научни доклади се представиха младите лекари от УМБАЛ “Св. Марина” – Варна доц. д-р Соня Галчева, д-р Калоян Цочев, д-р Сави Шишков, д-р Теодора Карамфилова и д-р Яна Деянова. Проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на направление “Педиатрия” и основен организатор на конференцията сподели: “Представянето на младите лекари беше отлично! Те показаха пред водещите специалисти високо ниво на знания, клиничен опит и презентационни умения, което не отстъпва на световното в момента.”

Водещите европейски специалисти споделиха своята експертиза при диагностицирането и лечението на редки болести, като някои видове редки диабети, нарушения в половата диференциация, вроден хипотиреоидизъм, синдром на Силвър-Ръсел, Нунан синдром, краниофарингиом и др., както и опита при съвместната работа на различни мултидисциплинарни екипи в експертните центрове по редки ендокринни болести, като детски ендокринолози, ендокринолози за възрастни, генетици, психолози, уролози, гинеколози и др.

В рамките на конференцията се проведоха както отделна постерна сесия, така и сесия на медицинските сестри, в която бяха представени новите технологии в лечението на диабета и бе проведено обучение за работа с новодиагностицирани деца с диабет, проблеми в растежа и редки ендокринни заболявания в рамките на Европейската мрежа Endo-ERN.

В заключение, проф. Йотова подчерта, че конференцията е била изключително важна не само заради ценния опит, който водещите европейски специалисти споделиха, но и заради колаборацията между отделните медицински структури, която е изключително важна за развитието на центровете по редки болести в България и за успешното лечение на малките пациенти. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

21°C Усеща се 21°C
1014hPa 79% 5% 2m/s 11deg

18°C Усещане 18°C
1015hPa 93% 94% 0m/s 127deg

20°C Усещане 19°C
1015hPa 64% 64% 1m/s 184deg