„Шалом“-Варна отбеляза 80 години от спасяването на българските евреи пред Паметника на благодарността (ВИДЕО И СНИМКИ)

Отбелязаха годишнина от спасението на българските евреи във Варна

Регионалната организация на евреите „Шалом“-Варна отбеляза днес 80-годишнината от спасяването на българските евреи с поднасяне на венец на Паметника на благодарността в градинката пред Археологическия музей, предаде репортер на СайтЪТ.

Монументът – дело на Людмил Блажев, бе поставен от „Шалом“ преди 10 г. като символ на признателността на варненската еврейска общност към българския народ.

Слово в знак на признателността на варненската еврейска общност към българския народ произнесоха Олег Калдерон и проф. Красимир Методиев, а 12-годишната Ханна Иванова разказа вълнуваща история за спасението на своя дядо.

Венци и цветя пред паметника на благодарност “Шофар” поднесоха кметът Иван Портних, председателят на  Регионалната организация на евреите “Шалом” Олег Калдерон, почетният консул на Израел в морския град проф. Красимир Методиев, областният управител Марио Смърков, районни кметове, представители на Варненската и Великопреславска митрополия, граждани.

„10 март е дата със значение за световната история, която припомня как един малък народ каза „не“ на мракобесието и изтреблението. Ние, наследниците на спасените през 1943 г., ще помним винаги и ще благодарим на спасителите“, подчерта председателят на РОЕ „Шалом“-Варна Олег Калдерон.

Няколко месеца преди годишнината по инициатива на организацията и със съдействието на Регионалния инспекторат на образованието членове на „Шалом“ започнаха да провеждат срещи с ученици от Варна и областта, на които разказват за знаменателните събития от преди 80 г., вписали в историята България като единствената държава – съюзник на Третия Райх, която е спасила всичките си близо 50 000 поданици от еврейски произход от сигурна смърт в концентрационните лагери.

„Шалом“ – Варна организира и конкурс за есе и рисунка на тема „Памет. Толерантност. Единение.“, в който се включиха ученици от шест варненски училища. Заелите призови места в двете категории бяха отличени днес с грамота и парична награда.

Александър Костадинов от МГ “Д-р Петър Берон” – Варна е победителят в конкурса за есе „Памет. Толерантност. Единение.”

Спазвайки еврейската традиция, членове на организацията посадиха и дърво край паметника.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

22°C Усеща се 22°C
1011hPa 68% 100% 3m/s 110deg

24°C Усещане 23°C
1012hPa 41% 4% 2m/s 290deg

25°C Усещане 25°C
1010hPa 36% 0% 4m/s 80deg