Шампионът на Варна Велико Великов: Не спирам да предизвиквам себе си с амбиция за победа! Мечтайте и дерзайте! (ВИДЕО)

Както СайтЪТ съобщи, състезателят по конна езда Велико Великов е единственият варненец, който ще участва на Световните летни игри за хора в неравностойно положение Спешъл Олимпикс, които ще се проведат в периода 17-25 юни в Берлин. Той е един от атлетите с интелектуални затруднения, които България изпраща на игрите. Спортистът беше официално изпратен от кмета Иван Портних, който му подари знамето на Варна.

Варна изпраща състезател по конна езда на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин (ВИДЕО И СНИМКИ)

“Участвам за трети път в този форум и съм все по-амбициран да покажа не 100, а 1000 % от себе си. Благодаря на Община Варна и на всички хора, които ме подкрепят, на Слънчевата къща, на моето семейство и на моя треньор, който ме подготви за много кратко време“, каза Велико Великов. Той е носител на два златни медала по конна езда от Световните летни игри в Лос Анджелис през 2015 и сребърен медал от Световните летни игри в Абу Даби през 2019. Негов личен треньор е Веселин Петров. Велико тренира много активно в „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда ”. Състезател е на спортен клуб по конен спорт „Варна“.

Пред репортер на медията и пред спортния репортер на Радио Варна Румен Генов Великов заяви, че гони медал и победа, но не всичко зависи от него, а и от неговият съотборник коня, който се избира на случаен принцип.

“Отново ще дам всичко от себе си да представя по възможно най-добрия начин Варна. От всяко състезание съм се връщал с медал. С всяка тренировка се чувствам все по-уверен. Тренирам конен спорт 15 години, но съм имал прекъсване по време на ковид пандемията. Смятам, че въпреки паузата съм на ниво и ще стигна до челните места. На олимпиадата не е ясно какъв кон ще ми се падне, но през тези години на тренировки съм сменял различни коне и съм подготвен за всеки един характер, смятам, че имам опит. От малък съм привързан към животните. Имах едно магаре, с което започна интересът към този спорт. Когато отида след работа на тренировка, забравям за умората и стреса”, сподели Велико.

Младият човек, който е едва на 23 години, е достоен пример за амбиция и всеотдайност. Започнал да тренира на 15 години и конния спорт го вдъхновява и му помага да се развива, да се чувства уверен и успешен.

Велико работи в Слънчевата къща, участвал е в международна група за защита на младежките права на уязвими групи.

“От малък винаги съм искал да помагам на хората и професията ми сама ме намери. Благодарение на работата ми по този международен проект записах висше образование в специалност “Социален мениджмънд” към ТУ-Варна, което завърших по блестящ начин. Имах много стойностни преподаватели, които ми дадоха знания, с които при желание и амбиция да мога да се развивам и реализирам.

Това е моят призив към всички хора – ако искате нещо да стане с вас, борете се, дерзайте! Никога не се предавайте, провокирайте себе си! Аз не спирам да се боря и да мечтая и си поставям нови и нови цели”, сподели лъчезарният млад победител.

Повече вижте във видеото!

Зад всеки успешен млад човек стои подкрепата на неговите родители. Дияна Великова е майка на Велико Великов. Питаме я как въпреки здравословния проблем са успели да възпитат и изградят един толкова борбен и успешен млад човек.

“Забелязахме изоставането, когато беше на година и половина. Имаше проблеми в говора, в моториката. Тръгнахме по лекари и така се установи диагноза “лека умствена изостаналост” и интелектуални проблеми. Още тогава лекарите ме бяха отчаяли, че е за помощно училище, което за мен беше като шок. Директорката на детската градина ме прати в Карин дом. Там специалистите ме успокоиха, че в него има заложби, че когато се работи с детето и то ще бъде добре и в никакъв случай, не е за помощно училище.

Тогава разбрах, че аз няма да мога да работя, а ще се занимавам с него и така се случи. Трудничко му беше в училище, на етапи сме взимали всичко. Приеха го в Гимназията по дървообработване, там знаехме, че учителите са много добри и искам да им благодаря за огромната подкрепа. Така стигнахме до матурите. През това време той членуваше в различни НПО, една от които е ЛУМУС, британска фондация. Той се явяваше като закрилник на правата на децата с увреждане, а по-късно и на младежите. Посещавали сме много конференции в ЕС и по света. Постигнаха много. Беше първа година в гимназията, когато ресурсната учителка ми се обади, че имат покана за участие в Спешъл Олимпикс и тя търсеше деца. Предложи Велико.

Той не беше спортна натура, тъй като заради увреждането имаше проблеми с координацията, с мускулатурата. Знаех, че конната езда е много полезна. Предложиха ни една година безплатна конна езда и тръгнахме, бяхме много сериозни. Два автобуса сменяхме, за да стигнем до Аспарухово, треньор му беше Пламен Крумов. В началото се страхува как ще се представи, да не падне. В началото имаше страх, слагаха му стълбичка, за да се качи, но всичко това той го преодоля. Подобри се координацията. Така на 15 години, когато отиде в Лос Анджелис беше върха, когато спечели два златни медала. След това през 2019 година в Абу Даби, беше вече студент, Веселин Петров го подготвяше, но там конят е бил по-буен. Все пак се завърна със сребро и сега за трети път ще участва”, сподели Дияна Великова.

Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлети с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта. 20 000 доброволци ще помагат в организацията. Спешъл Олимпикс България получи квота от 45 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика, боче, бадминтон, конна езда, плуване, силов трибой, тенис, ролкови кънки и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

29°C Усеща се 30°C
1008hPa 51% 42% 4m/s 120deg

29°C Усещане 30°C
1007hPa 53% 67% 7m/s 120deg

33°C Усещане 33°C
1006hPa 38% 20% 5m/s 150deg