Шест деца, яли бисквити с канабис, са приети в болница в Плевен

Те са на възраст от 4 до 14 години

Приеха в плевенска болница шест деца, консумирали бисквити с канабис. Още едно дете се лекува, след като е приело наркотичен опиат и кокаин. Това съобщи Таня Вашкова, експерт „Връзки с обществеността” в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” пред кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева.

Децата са хоспитализирани през последните две денонощия в Клиниката по токсикология. Те са на възраст от 4 до 14 години. „Приети са с тежко общо състояние и количествени и качествени нарушения в съзнанието. Предприето е реанимационно, детоксично и специфично лечение. В момента те са със стабилни жизнени показатели, но сънливи”, допълни Вашкова.

В някои европейски страни като Чехия и Нидерландия се произвеждат бисквити с канабис, които се продават свободно. В много случаи продуктът може да се намери и в интернет. По думите на близки на децата бисквитите са попаднали в тях от непозната жена, която ги почерпила. На опаковката на бисквитите има препоръка ¼ от една бисквита да се използва от пълнолетен човек. В случая обаче някои от децата са изяли по една или две, което е довело до временна опасност за живота, съобщава NOVA.

Началникът на Клиниката по токсикология доц. д-р Евгения Бързашка коментира, че „лекарите токсиколози са загрижени за последните случаи на отравяне с бисквити, съдържащи канабис, които са били предложени на деца от непознати”.

„Това е сериозен проблем, който изисква нашето внимание и действия. Като родители и възрастни е изключително важно да бъдем бдителни и да гарантираме безопасността на децата. Винаги трябва да наблюдаваме какво ядат и с кого общуват. В този случай трябва да подчертаем важността на избягването на всякакви хранителни продукти, предлагани от непознати”, допълва доц. д-р Бързашка.

По случая са уведомени полиция, отдел „Закрила на детето” и Детска педагогическа стая, казаха още от плевенската болница. Материалите по делото и всички версии се проверяват от полицията. Все още обаче не са докладвани на прокуратурата.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1009hPa 72% 1% 2m/s 260deg

19°C Усещане 19°C
1011hPa 88% 0% 2m/s 110deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 160deg