Стефан Тафров: Няма гаранции, че ако Путин надделее във войната, Русия няма да посегне и на страна-членка на ЕС

Стефан Тафров: Няма гаранции, че ако Путин надделее във войната, Русия няма да посегне и на страна-членка на ЕС

Европейският съюз е заплашен от бруталната руска агресия в Украйна и именно затова е жизненоважно за българските и европейските интереси Москва да не надделее над Киев. Това заяви в ефира на “Дарик радио” кандидатът за евродепутат Стефан Тафров от “Продължаваме Промяната – Демократична България”. 

“Няма гаранции, че ако Путин надделее във войната, Русия няма да посегне и на страна-членка на ЕС. Европа трябва да поеме по-голяма част от отговорността за собствената си сигурност. Нищо континента, а и в света не е същото след бруталната руска агресия срещу Украйна”, подчерта Тафров.

Бившият посланик във Великобритания, Франция, Италия и ООН добави, че процесът на изграждане на европейска отбрана не трябва да се противопоставя на НАТО, а следва да върви успоредно със засилването на Алианса. Според него Америка има интерес да остане ангажирана с Европа, която не трябва да подхранва тенденцията към изолационизъм отвъд Океана.

“Тръмп е изразител на тенденцията за изолационизъм, която периодически настъпва в Америка. Никой не може да каже кой ще стане президент на САЩ през ноември. Последните проучвания на общественото мнение показват, че разликата между Тръмп и Байдън е все по-малка”, анализира Тафров.

Дипломатът заяви още, че е крайно време да се въведе ред в европейската отбранителна индустрия и да се създаде единен пазар, което би било от ключов интерес за България. 

“Нашата оръжейна промишленост в момента процъфтява. Много е важно в предстоящия процес на хармонизация българската оръжейна индустрия да вземе технологичния завой, така че да може да произвежда по-усъвършенствани оръжия и да е конкурентноспособна”, коментира политическият кандидат. 

Тафров напомни и че в края на мандата си Европейският парламент е одобрил Пакта за миграция и убежище с подкрепата на умерените проевропейски сили – ЕНП, либералите и социалистите, и въпреки съпротивата на крайнодесните и крайнолевите формации.

“Този Пакт внася известен ред в хаоса. Досега цялата тежест падаше върху гранични страни като България. Сега стъпката напред за нас е в две посоки – първо се въвежда принципа на по-равномерно разпределение на онези мигранти, които са получили право на убежище. Тоест, това облекчава България. На второ място ще има финансова, техническа и всякаква друга материална подкрепа за опазването на външната граница на Съюза”, заключи Тафров.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 17°C
1017hPa 72% 40% 6m/s 120deg

25°C Усещане 24°C
1016hPa 41% 0% 2m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1015hPa 57% 20% 3m/s 90deg