Световно известния архитект Липовецки посети община Провадия

Световно известния архитект Липовецки посети община Провадия

На 07.09.2023г. на посещение при кмета на гр. Провадия д.т.н.инж. Жоро Илчев пристигнаха световно известния архитект Липовецки и професор д-р Александър Ляхав от Тел Авив.

На срещата присъстваха зам.- кметът Коста Владимиров , Димитър Куцаров – председател на национално движение „България си ти“ и Карлос Димитров – преводач.

Срещата протече в приятелска атмосфера с надежда за бъдещето на града. Интересът на гостите бе основно към рестартиране на проекта от 2005г. на починалия Якоб Евар (бизнесмен от Копенхаген) за изграждане на ВИП селище с голф игрище и летище за леко-моторни самолети.

Архитект Липовецки предложи нови по-съвременни идеи, с които да се реализира проекта. Отбеляза добрите приоритети в историческо, културно и архитектурно развитие на град Провадия. Препоръча среща с бизнесмена Рами Евар от Ню Йорк, за която ще съдейства. Интерес предизвикаха предложенията му за атракционно представяне на крепостта „Овеч“ , международния конкурс Светослав Обретенов.

Професор доктор Ляхав прояви изключителен интерес към минералния извор и солената вода – символ на града. Направи няколко предложения за възобновяване на балнеолечението. Професорът изиска от Кмета да му бъдат предоставени характеристиките на водите и солите. Той подчерта, че градът е разположен на много красиво място и една правилна презентация пред бизнесмени би довела до много успешни резултати.

Димитър Куцаров представи идеен проект за спасяване на „Снеженската 450-годишна дъбова гора, фигурираща в червената книга“ Проектът предвижда изчистване, култивиране и лекуване на гората; изграждане на международен учебен център за деца и юноши; прилагане на зелените програми на ЕС в региона. Г-н Куцаров подчерта, че това може да стане само при условие да се мисли единствено за просперитета на региона и жителите на общината.

Кметът Илчев сподели, че всичко това е в ресора на община Провадия и даде гаранция, че няма гражданин на града, който би пречил на правилните решения. Той лично се ангажира да окаже пълно съдействие.

След срещата гостите, придружавани от кмета, поднесоха цветя на паметната плоча на Якоб Евар.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 19°C
1017hPa 94% 6% 1m/s 0deg
22°C Усещане 22°C
1021hPa 67% 20% 3m/s 140deg
21°C Усещане 21°C
1017hPa 83% 100% 6m/s 120deg