Татяна Дончева: Ако няма главен прокурор, прокуратурата ще се ръководи от Пеевски

Татяна Дончева: Ако няма главен прокурор, прокуратурата ще се ръководи от Пеевски

България винаги е имала главен прокурор. Промяната на досегашната система не значи да няма главен прокурор. Това коментира пред БНР Татяна Дончева – лидер на “Движение 21”.

“Това са глупости. Трябва да се направи анализ какво в съдебната система пречи, за да се поправи то, а не просто да се правят импровизации – сега не ни трябва Гешев, дай да махнем фигурата на главния прокурор.

Знаете ли какво ще стане от това? Съдилищата и прокуратурите не функционират по еднакъв начин. Това, че в Конституцията пише, че прокуратурите са към съдилищата, не значи, че те ще започнат да функционират като съдилища, ако махнем фигурата на главния прокурор. Това, което ще се случи при липсата на главен прокурор, е, че Пеевски ще ви ръководи прокурорската система, защото той си е назначил ключовите прокурори по места”.

Това коментира Дончева. Според нея въпросът да има или да няма главен прокурор като конституционно решение е принципен.

“Всички на масата трябва да са си написали домашното и да са готови със своите идеи за главата. Това не е просто дискусийка. Тук става дума за концепция на съдебна система. Какво значи – България да няма главен прокурор.

България винаги е имала главен прокурор. Такива идеи не могат да почиват на обстоятелството, че в момента ни пречи главният прокурор. Като ни пречи в момента, пътят е той да бъде сменен, а не да бъде закрита длъжността”категорична бе тя.

Според нея е много важно да бъде сменен главният прокурор:

“Когато и да бъде сменен, все ще е късно. Той поначало беше неправилно избран. Ако някой в момента лежи на това, че ще го остави колкото се може по-дълго, защото той може да прави Бойко Борисов на луд, той се е объркал.

Когато България започне да съди бившия си министър-председател, тя трябва да си направи сметката, че това трябва да го защити пред света. Гешев доказано може да образува дела, да арестува хора и да ги държи в арестите. Но Иван Гешев доказано не е осъдил още никого и това нещо съдържа рискове за България като световна репутация”.

Имунитетът на депутатите не е привилегия, обясни Татяна Дончева и добави, че това е мярка срещу политически посегателства на опозицията.

“1-2 седмици е съвсем резонно да се запознаят народните представители с материалите по делата. Недейте предпоставя никакво априори искане за имунитет, че е правилно”, коментира Дончева.

За нея е глупаво да се твърди, че всеки трябва да си дава имунитета.

“Добре, разгледайте имунитета на Борисов и обяснете на обществото, а не решавайте ад хок въпросът”призова тя.

Запитана дали Иван Гешев има бъдеще като политик, Дончева коментира:

“С политика са се занимавали всякакви хора. Иван Гешев, като знам кой го направи главен прокурор, като нищо ще му направи и политически проект като на Слави Трифонов. Резултатът няма да бъде по-добър.

Библиотекарските кръгове няма да направят по-добър резултат. Те са лоши селекционери, защото не ги интересува дали човекът има лидерски качества, има ли съзнание под каскета, какво има да се прави като визия, има ли кого да пита и откъде да вземе и как това нещо става. Някои смятат, че се става политик, като се седне на властнически стол”.

За новото правителство, лидерът на “Движение 21” изказа мнение, че тези хора нямат скрупули и бариери:

“Те смятат, че политиката се състои в това те да бъдат във властта и че всякаква цена може да бъде платена. В основата е да участваш в политиката без оглед на каузи и принципи и смяташ, че политическата сръчност да скачаш от партньорство в партньорство е допустимо и даже е израз на особено умение. Те го правят демонстративно, защото ако хората не знаят за него, как ще ги оценят – това е въпрос на разбиране”.

Президентът изпълни конституционните си задължения да даде мандата, отбеляза Дончева и подчерта, че никой не може да вземе на президента правото му на лично мнение.

“Президентът ако има за нещо да отговаря – то е защо натресе на България тези момчета”, смята тя.

Относно избора на Делян Пеевски за член на конституционната комисия, Дончева изказа заяви:

“Ако ДПС иска точно депутатът Пеевски да бъде техен представител в конституционната комисия, това не може да бъде подлагано на отричане от никого. Не знам защо стана такъв скандал с този факт.

Ако обаче разсъждаваме до каква степен Пеевски трябва да има влияние върху решението на конституционната комисия и на пленарната зала, това влияние трябва да се измери точно с един глас. Когато има срещу себе си Делян Пеевски по-подготвени хора, които могат да обяснят и защитят убедително своите конституционни замисли, Пеевски ще си остане само със своя глас”.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

30°C Усеща се 31°C
1009hPa 51% 0% 6m/s 110deg

31°C Усещане 32°C
1006hPa 43% 66% 5m/s 40deg

34°C Усещане 35°C
1005hPa 38% 20% 5m/s 150deg